Internetul a fisurat cenzura comunista din China. Twitter si YouTube au devenit zilele acestea principalii propagatori ai informatiilor privind violentele din Xinjiang, scrie AFP. Autoritatile de la Beijing au incercat sa blocheze circulatia oricaror imagini, fotografii sau comentarii pe care internautii le-ar putea posta pe site-urile chineze. Informatiile au iesit insa din tara, iar inregistrari cu violentele de la Urumqi au aparut imediat pe YouTube si apoi pe Twitter.

Site-ul de socializare, ca si agregatorul de filme, au fost blocate luni dupa-amiaza in China. Principalele motoare de cautare chineze nu afisau niciun rezultat la cautarea unor cuvinte ca "Urumqi", "Xinjiang" si "Uigur". Dar asa cum s-a intamplat si in Iran, luna trecuta, informatiile au aparut pe YouTube, Flickr si Twitter. Un internaut care se prezinta ca profesor universitar american pare sa fie primul care a anuntat, pe Twitter, ca la Xinjiang au loc proteste de amploare. Informatia a fost publicata inainte ca media traditionale sa anunte tensiunile din regiune. Barbatul a scris ca drumurile au fost blocate de forte de securitate, apoi ca localnicii nu mai pot da telefoane sau scrie sms-uri.

Imaginile difuzate de televiziunea chineza si preluata de mediile din toata lumea

Abia la 12 ore dupa ce pe internet aparusera imagini si informatii referitoare la violentele din Xinjiang, televiziunea chineza a difuzat si ea inregistrarile. Pe YouTube, video-urile care au surprins inceputul tensiunilor arata un protest pasnic. O alta inregistrare, de o calitate mai proasta, arata cum politistii isi fac aparitia si aresteaza oameni din multime.

O parte dintre internautii din China care au postat mesaje despre situatia din Urumqi au avut ajutorul unor site-uri din afara tarii, care compileaza toate documentele oficiale sau neoficiale pe acest subiect. Una dintre aceste platforme este drop.io/urumuqi, unde sunt postate inregistrari, fotografii si mesaje.

140 de oameni au murit si peste 800 au fost raniti in timpul manifestatiilor de duminica, din capitala regiunii chineze Xinjiang. Fortele de ordine au intervenit si au arestat sute de participanti, scrie AFP. Totul dupa ce minoritatea uigura a organizat un protest in care au acuzat guvernul chinez de represalii politice si religioase.