Cea mai veche Biblie din lume este accesibila tuturor internautilor. 800 de pagini din cartea sfanta, adica mai mult de jumatate din manuscris, au fost publicate pe internet. Vizitatorii site-ului www.codexsinaiticus.org pot vedea acum imagini din manuscrisul Codex Sinaiticus, vechi de mai bine de 1.600 de ani, scrie BBC. La reconstituirea fragmentelor din documentul scris pe pergament au lucrat specialisti din Marea Britanie, Germania, Egipt si Rusia.

Este "o fereastra asupra dezvoltarii crestinismului timpuriu", spun expertii. Scot McKendrick, de la Biblioteca Britanica, a declarat ca publicarea fragmentelor este un eveniment care deschide nenumarate oportunitati pentru cercetatori. "Codex Sinaiticus este una dintre cele mai mari comori scrise din lume. (...) Manuscrisul vechi de 1.600 de ani este o dovada clara a modului in care textul biblic era transmis din generatie in generatie", a precizat el, adaugand ca documentul original continea aproximativ 1.460 de pagini.

Pentru 1.500 de ani, Codex Sinaiticus a fost "adapostit" la o manastire de pe muntele Sinai. In 1844 el a fost gasit de cercetatori si impartit in fragmente care s-au dus in Egipt, Rusia, Germania si Marea Britanie.