UPDATE Bilantul victimelor din regiunea chineza Xinjiang a ajuns la 156 de morti, scrie AFP. Initial, autoritatile regionale citate de agentia de presa franceza anuntasera decesul a 140 de persoane si ranirea a peste 800, in revolta sangeroasa care a avut loc in nord-vestul tarii. Politia chineza continua actiunile in zona, dupa ce luni seara a evacuat 200 de oameni care incercau sa se regrupeze in fata Moscheii din Kashgar, cunoscuta ca fortareata a separatistilor uiguri, anunta agentia de presa franceza.

Fortele de ordine au intervenit duminica in protestul organizat de minoritatea uigura si au arestat sute de participanti. Televiziunea de stat chineza a difuzat duminica imagini surprinse in timpul protestelor, aratand numerosi civili raniti, plini de sange si cu fata la pamant.

Minoritatea uigura vrea independenta si acuza guvernul chinez de represalii politice si religioase

Agentiile de presa din China scriu ca protestatarii "s-au adunat ilegal in mai multe locuri ale orasului si au inceput sa se bata, sa distruga, sa fure si sa incendieze". Potrivit altor surse citate de Le Monde, violentele au fost declansate de minoritatea uigura, musulmana si turca. Xinjiang este o regiune autonoma care numara aproximativ 8,3 milioane de uiguri - populatie musulmana; pe acest teritoriu au loc in mod frecvent proteste, uigurii militand pentru crearea unui "Turkistan oriental" independent si acuzand guvernul chinez de represalii politice si religioase, scrie AFP. De cealalta parte, oficialii de la Beijing sustin ca masurile pe care le iau in zona au ca scop doar "lupta impotriva terorismului" si acuza disidentii uiguri aflati in exil ca poarta responsabilitatea organizarii demonstratiilor de duminica.

Revoltele din Xinjiang amintesc de sangele varsat in Tibet, anul trecut

"Este cel mai grav incident etnic de la sfarsitul Revolutiei culturale (1966-1976), daca cifrele sunt confirmate", a declarat Nicholas Bequelin, de la Human Rights Watch. Xinjiang, cu capitala la Urumqi, este una dintre cele doua zone, alaturi de Tibet, unde Beijingul incearca in zadar sa stabileasca o stabilitate convenabila puterii comuniste. Violentele de la Urumqi amintesc de evenimentele care au avut loc anul trecut in Lhasa, capitala regiunii Tibet, spun analistii.

Fata de situatia din Lhasa, insa, unde violentele s-au prelungit, calmul a fost restabilit relativ repede la Xinjiang, unde prezenta fortelor de ordine nu poate fi trecuta cu vederea, a precizat un jurnalist francez aflat la Urumqi. Mai multe cartiere au fost imprejmuite de politisti, iar restrictiile de circulatie au fost ridicate partial in timpul zilei de luni, anunta agentia China Noua.

Autoritatile au blocat accesul la internet

In urma protestelor, China a blocat accesul la internet in regiunea din nord-vestul tarii. Potrivit Reuters, locuitorii din Urumqi au fost anuntati ca nu vor avea acces la internet pentru 48 de ore. "De ieri dupa-amiaza nu am putut sa intru net", a declarat prin telefon pentru agentia de presa citata Han Zhenyu, un proprietar de magazin din zona. Dar guvernul se pare ca a interzis accesul la anumite site-uri si in Beijing si Shanghai, unde oamenii se plang ca nu mai pot intra pe Twitter.

Fanfou.com, un competitor local al Twitter, a scapat de interdictie, insa cautarea unor cuvinte ca "Urumqi", "Xinjiang" si "Uigur" nu da niciun rezultat.

Protestele au debutat printr-un mars linistit, care a degenerat insa rapid in violente, a declarat pentru AFP un martor la manifestatiile de duminica. "In dupa-amiaza zilei de duminica, am auzit doua explozii, la un interval de cateva minute", a povestit tanarul de 26 de ani, sub protectia anonimatului. "Dupa mai multe focuri de arma, am vazut politia chineza sosind in vehicule blindate, doua autocare cu soldati si doua camioane ale armatei".

Un alt martor, o femeie, a vazut derularea evenimentelor de la etajul al 11-lea al unui spital. Totul a inceput ca un mars al studentilor, inainte sa se transforme intr-o revolta sangeroasa, a povestit tanara de origine chineza. "Uigurii au atacat cu pietre mai multi motociclisti. (...) Cel putin 10 autobuze au fost incendiate si mai multe masini au fost rasturnate. Am vazut multi oameni pusi la pamant, plini de sange", a continuat ea, pentru AFP.