Partidul de centru-dreapta al primarului Sofiei, Boiko Borisov, a castigat alegerile legislative din Bulgaria, relateaza AFP, citand estimarile a patru institute de sondaje. Potrivit datelor obtinute de Novinite.com, Borisov i-a devansat pe socialistii premierului in exercitiu, Serghei Stanisev, dar nu a obtinut majoritatea absoluta: 41,8%, fata de 17,1%, procentul socialistilor.

Asadar, partidul GERB al lui Borisov castiga 41,8% din voturi. Socialistii din PSB se claseaza la mare distanta in urma GERB, cu un procentaj de numai 17,1%. Partidul minoritatii turce MDL a obtinut 11,6%, potrivit Novinite.com, ultranationalistii din Ataka 8,8%, iar Coalitia Albastra, potential partener al GERB, 7,9%.

UPDATEBoiko Borisov a confirmat ca el va fi urmatorul premier al Bulgariei

Boiko Borisov, liderul opozitiei de centru-dreapta care a castigat alegerile legislative din Bulgaria, a confirmat duminca seara ca el va fi viitorul prim-ministru si ca doreste sa formeze "cat de curand posibil un Guvern", informeaza AFP. Intrebat de ziaristii de la postul de televiziune bTV daca el va conduce viitorul guvern, Boiko Borisov a precizat ca orice alt raspuns ar insemna ca nu doreste sa-si asume raspunderea.

Subterfugiile agentiilor de stiri: 40 de grade "la Primarie"

Intrucat rezultatele sondajelor de opinie nu pot fi date publicitatii inainte de inchiderea urnelor (la ora locala 19:00), agentiile de stiri recurg inca din 2001 la diferite subterfugii pentru a anunta in cursul zilei evolutia votului.

Astfel, "buletinul meteo" transmis de agentia de presa BGNES indica "o caldura insuportabila" pe strada Primariei, de 40 de grade (a se citi 40% din voturi). Pe strada Partidului Socialist Bulgar, in schimb, mercurul nu a urcat in termometre peste 18 grade. Frigul se intensifica in fata sediului partidului minoritatii turce, MDL - 12 grade, in timp ce la Ataka, partidul nationalistilor, se inregistrau doar 9 grade.

Publicand un clasament al celor mai frecventate restaurante, agentia de presa FOCUS afirma ca braseria "La primaru' " ar primi 38% dintre consumatori, urmata de "Mamaia rosie", cu 20%, aluzie la alegatorii de varsta a treia, care ii sustin pe socialisti. MDL, simbolizat de restaurantul "Mashallah", are 13,5%, iar cel al ultranationalistilor, braseria "Anschluss", a carei specialitate se numeste Führer, ar castiga 10%.

Tot FOCUS a publicat sondajele "Melodia anului" sau "Cursa masinilor retro". Radio Darik a anuntat la randul sau un clasament al cantecelor bulgare, in care melodia "Incendiu" (GERB) e pe primul loc, urmat de "Durere la stanga" (PSB) cu 19% si un cantec oriental (MDL) - 14%.