Statuia Libertatii si-a deschis sambata "coroana" vizitatorilor. Incepand de Ziua Independentei, orice turist care vrea sa vada Manhattanul de la inaltime va putea urca pana la cel mai inalt nivel al statuii. Ultima oara cand vizitatorii au avut voie sa urce aici si sa fotografieze peisajul a fost pe 10 septembrie 2001, scrie BBC. Atunci, intreaga priveliste era dominata de cele doua turnuri gemene ale World Trade Center.

A doua zi a urmat dezastrul provocat de atentatul asupra celor doua turnuri. De atunci, coroana Statuii Libertatii a ramas inchisa publicului. Mike, un turist australian, a fost vizitatorul care s-a apropiat cel mai mult de coroana, in ultimii ani. "Este placut sa ajungi in varf", a povestit el pentru BBC. Iar drumul nu e deloc lipsit de dificultati: sunt 354 de scari de urcat pana la coroana, iar ultimele 150 sunt tot mai inguste si in forma de spirala, ceea ce face traseul aproape imposibil de parcurs de cei care sufera de claustrofobie.

Inaintea atacurilor de la 11 Septembrie, si inainte ca securitatea sa devina grija principala a celor care se ocupa de turism, vizitatorii stateau la coada pe scari uneori chiar peste o ora. Un loc unde temperatura poate atinge valori foarte ridicate, din cauza scheletului metalic al statuii.

Anul trecut, 3 milioane de turisti au vizitat Liberty Island, locul unde situat monumentul. Din momentul redeschiderii, numai 240 de turisti vor putea urca zilnic in Statuie - in grupuri nu mai mari de 10 oameni. Si cu toate ca atrage privirile multor turisti, privelistea oferita de pe coroana nu este cea mai frumoasa din New York, potrivit BBC. Motivul: statuia este orientata sper est, adica spre Franta - statul care a construit si le-a oferit statuia americanilor, la implinirea a 100 de ani de la declararea independentei Americii de Nord.

Dincolo de bucuria celor care asteapta de opt ani sa poata urca din nou "in varful" Statuii Libertatii, redeschiderea coroanei are si o alte semnificatie. Este un alt semn ca noul presedinte, Barack Obama, este hotarat sa regandeasca strategia securitatii nationale, scriu jurnalistii britanici.