Pana in 2011, din Moscova vor fi evacuate aproape toate unitatile militare ale Ministerului Apararii, scrie www.vz.ru. In afara regiunii Moscovei vor fi mutate aproximativ 100 de diferite unitati armate. Veniturile realizate din vanzarea terenurilor astfel eliberate vor fi directionate pentru acoperirea nevoilor sociale ale militarilor.

In 2010 se intentioneaza evacuarea statului major si a altor structuri ale Comandamentului trupelor cu destinatie speciala, batalionul de informatii si spionaj, precum si statului major al trupelor de interne, precum si Statul major general al marinei militare.

Probabil, comandamentul aviatiei pentru distante lungi va fi transferat la Riazan, iar transportatorii la Ivanovo, acest din ultim oras considerat “cuibul” aviatiei militare si de transport. Practic, intregul parc, in orice caz toate avioanele grele tip AN-24 Antei si AN-24 Ruslan stationeaza aici.

Lasand la o parte aspectul financiar al acestui plan, expertii s-au concentrat asupra aspectului militar, subliniind, printre altele ca, pe timp de pace, toate statele major ale trupelor si unitatilor militare strategice trebuie sa se afle in imediata apropiere de centrul de adoptare a deciziilor politice si care, incepand din 1918, este situat la Moscova si numai in perioada de maxima insecuritate si tensiune, in perioade deosebite, se impun masuri pentru redislocarea lor.

Daca luam in calcul o simpla convocare pentru o consfatuire extraordinara si care reclama prezenta tuturor factorilor de raspundere din armata rusa – cum vor ajunge la timp toti acesti oameni, din moment ce teleportarea nu s-a inventat inca. Indepartarea statelor majore de capitala olitica a tarii prelugeste timpul de reactie la eventuale amenintari spontane, a caror esenta este greu de presupus acum.

Oricum, scrie publicatia electronica Vzgliad, nu se va obtine o demilitarizare completa a Moscovei: nu vor pleca nicaieri trupele de ordine ale Ministerului de interne, ale Ministerului pentru situatii exceptionale, dar si alte unitati de interventie in diferite domenii de activitate, precum constructiile.