Puscasii marini americani au lansat, joi, o operatiune de amploare impotriva talibanilor din provincia Helmand, in sudul tarii. Este prima actiune de anvergura de acest fel, de la desfasurarea puscasilor americani in Afganistan.

Potrivit ofiterilor din teren, aceasta este cea mai mare operatiune aeropurtata lansata de puscasii marini dupa razboiul din Vietnam. Intr-un comunicact dat publicitatii, un comandant american a subliniat ca actiunea difera de toate celelalte prin amploarea fortelor si prin rapiditatea sa.

La operatiune participa aproximativ 4.000 de americani care actioneaza alaturi de 650 de politisti si militari afgani. Trupele terestre, asistate de 50 de avioane, au atacat deja bastioanele talibanilor din sud. Ofensiva dureaza, in prima etapa, 36 de ore.

Potrivit responsabililor militari americani, citati de agentia France Presse, aceasta operatiune - intitulata Khanjar - are scopul de a convinge populatia ca fortele de securitate afgane, sprijinite de fortele internationale, ofera un viitor mai bun pe termen lung decat islamistii.