California - cel mai populat stat american, se afla in stare de urgenta fiscala, transmite BBC. Guvernatorul Arnold Schwarzenegger a luat aceasta masura dupa ce legiuitorii nu au reusit sa stabileasca un termen pentru aprobarea unui buget echilibrat pentru anul fiscal 2009. California, a opta economie mondiala, a fost sever afectata de recesiune si de criza imobiliara.

Potrivit legislatiei americane, guvernatorul are dreptul sa declare starea de urgenta fiscala atunci cand considera ca veniturile din taxe nu vor acoperi bugetul estimat. Din momentul declararii starii de urgenta, legislatorii au la dispozitie 45 de zile sa promulge legi care sa solutioneze problema deficitului si sa o prezinte, apoi, guvernatorului. Daca termenul este depasit, politicienii sunt obligati sa continue dezbaterile pana cand se ajunge la un acord.

Arnold Schwarzenegger a luat o decizie similara si la sfarsitul anului 2008, atunci cand avertizase ca, fara o actiune imediata, California se indreapta spre un dezastru fiscal.