Reuters a publicat, miercuri, marturisirile mai multor refugiati nord-coreeni, care au fugit in Coreea de Sud, in cautarea unei vieti mai bune. Declaratiile acestora releva o lume a contradictiilor, marcata de respectul inoculat inca din copilarie pentru liderul lor, Kim Jong-il, dar si de greutatile vietii datorate aceluiasi lider brutal.

Marturisirile refugiatilor portretizeaza o tara care se prabuseste in ritm alert, cu o economie nefunctionala si in care domneste un sentiment permanent de suspiciune, creat de o complexa retea de informatori. Cu toate acestea, oamenii s-au obisnuit cu conditiile din Nord si au ajuns sa li se para normale, unii dintre ei fiind chiar neincrezatori ca s-ar putea adapta in mediul competitiv din Sud. Identitatile refugiatilor nu au fost facute publice pentru a evita persecutia familiei si rudelor ramase in tara.

In Coreea de Nord este o crima sa vorbesti despre liderul Kim Jong-il si familia sa. Desi majoritatea nord-coreenilor stiu ca fiul cel mare al lui Kim va prelua conducerea tarii, sunt multi cei care nici macar nu stiu ca acesta are 3 fii. "In Phenian, nimieni nu pune la indoiala faptul ca tara va fi preluata de fiul lui Kim", declara unul dintre refugiati, adaugand ca stia ca liderul are, de fapt, doua fiice si un fiu.

"Nu vreau sa spun ca Kim Jong-il este rau. Oamenii care il informeaza sunt cei care nu isi fac treaba cum trebuie. Ei ii trimit rapoarte false" a declarat un alt refugiat. De asemenea, acesta a declarat ca stie din propria experienta ca rapoartele cu privire la productia agricola sunt falsificate foarte des pentru a nu-l ingrijora pe General (Cei mai multi dintre refugiati inca ii spun lui Kim "Generalul", asa cum au invatat din propaganda de stat).

Una dintre persoanele intervievate de Reuters a declarat ca il compatimeste pe liderul sau pentru ca stie ca acesta nu poate dormi noaptea din cauza grijilor pentru poporul sau. "Este adevarat ca s-a ssacrificat foarte mult pentru popor" a spus acesta.

Coreea de Nord este cel mai militarizat stat din lume raportat la numarul populatiei, avand o armata formata din 1,1 milioane de persoane. Serviciul militar este obligatoriu si poate dura pana la 10 ani.

Desi media de stat infatiseaza armata ca fiind "invincibila", refugiatii sunt cinici cand vine vorba de forta armata nord-coreeana: "Soldatii pe care i-am vazut eu vor fi ocupati sa fuga de razboi. Poate au si o armata reala, capabila sa poarte un razboi, dar o tin ascunsa in alta parte", a declarat un refugiat.

In ciuda eforturilor autoritatilor de a elimina orice influenta straina, telenovelele produse in Sud sunt printre cele mai populare forme de divertisment pentru norocosii care detin o antena satelit - "Seara obisnuiam sa iesim afara sa indreptam antena spre China", intrucat in provincia Jilin de la granita cu Coreea de nord rula o telenovela sud-coreeana, a spus un alt refugiat.

Desi proviziile de hrana au crescut in ultima perioada datorita vremii bune si a recoltelor mai bogate, problema lipsei alimentelor este in continuare foarte greu de depasit. O persoana a declarat ca anul trecut trebuiau sa se descurce cu doua mese pe zi si ca, uneori, soldatii nu primeau decat 3 cartofi pe zi. "Oamenii au invatat sa traiasca independent. Abilitatea nord-coreenilor de a se descurca singuri este acum mult mai mare", a declarat un refugiat.