Reprezentantul permanent al Statelor Unite la NATO, Ivo Daalder, le-a cerut europenilor sa contribuie cu fonduri si oameni in Afganistan. Declaratia a fost facuta miercuri, in cadrul unei conferinte sustinute la Berlin, scrie AFP. "Statele Unite isi asuma prezenta (...), Europa si Germania pot si trebuie sa faca mai mult", a avertizat Daalder.

"Trebuie sa continuam intarirea trupelor trimise, pentru alegerile din Afganistan", a continuat oficialul, precizand ca americanii au prevazut sa finanteze numai 7,5 din cei 19 miliarde de dolari necesari anual trupelor afgane, incepand din 2010.

Secretarul general al Organizatiei Tratatului Nord Atlantic a precizat recent ca vor fi mobilizati intre 8.000 si 10.000 de soldati in teatrul de operatiuni din Afganistan, in conditiile in care pe 20 august vor avea lor alegerile prezidentiale. Cei aproximativ 61.000 de soldati ai fortelor NATO trebuie sa asigure securitatea in zona, in conditiile in care violentele provocate de rebelii afgani sunt tot mai numeroase, scrie AFP.

In urma cu doar o zi, presedintele Traian Basescu anunta ca Romania va majora numarul militarilor trimisi in Afganistan; "fata de fortele dislocate in prezent, vom avea o crestere de 108 militari in 2010, astfel incat batalionul din regiunea Zabul sa poata sa indeplineasca toate tipurile de misiuni pe care le primeste", declara liderul de la Cotroceni.