Presa israeliana anunta marti ca presedintele francez Nicolas Sarkozy i-ar fi cerut premierului Benjamin Netanyahu "sa scape" de ministrul de externe, Avigdor Lieberman. "Trebuie sa scapi de acest om", i-ar fi spus Sarkozy lui Netanyahu, potrivit cotidianului Haaretz, care leaga afirmatia de refuzul lui Netanyahu de a opri colonizarea in Cisiordania.

Haaretz sustine ca Sarkozy l-a comparat pe Lieberman, acuzat de rasism de catre parlamentarii arabi din Israel, cu politicianul francez de extrema-dreapta Jean Marie Le Pen. Netanyahu i-a replicat ca Lieberman lasa o cu totul alta impresie in discutiile in privat, ocazie cu care presedintele francez si-a retras remarca.

Discutiile au avut loc saptamana trecuta, la Paris. Biroul de presa al guvernului israelian a transmis ca "in lumina acestor afirmatii din presa, premierul isi exprima deplina incredere" in Lieberman. De cealalta parte, presedintele francez nu a luat o pozitie oficiala privind afirmatiile din presa israeliana.

Un purtator de cuvant al lui Lieberman a aratat ca, daca Sarkozy a facut intr-adevar aceste comentarii, ar fi vorba despre un amestec "intolerabil" in afacerile interne israeliene.