Curtea Suprema a hotarat luni ca pompierilor albi din New Haven, Connecticut, le-a fost in mod nedrept refuzata promovarea, din cauze rasiale. Curtea a intors astfel decizia Soniei Sotomayor, nominalizata de Barack Obama pentru postul de judecator la Tribunalul Suprem. Hotararea Curtii Supreme a fost luata dupa ce nici o persoana nu a fost promovata in functia de locotenent sau capitan, pentru ca nici un candidat de culoare nu a trecut examenul necesar inaintarii in grad, scrie Washington Post.

Autoritatile locale au sustinut, in apararea lor, ca au luat aceasta decizie ca sa evite un proces din partea minoritatilor. "Doar teama de litigii nu poate justifica partinirea de catre angajator a unor persoane pe motive de rasa, in detrimentul celor care au trecut examenele si s-au calificat pentru promovare", a declarat judecatorul Anthony Kennedy. De cealalta parte, reprezentantii primariei au sustinut ca "e de inteles ca pompierii albi atrag simpatia curtii". Dar "candidatii nu au avut niciun drept sa fie promovati".

Pana la urma, primaria din New Haven a angajat o firma care a aplicat un test tuturor candidatilor la functia de locotenent si de capitan. 41 dintre pompierii care au trecut examenul erau albi, 22 de negri si 18 hispanici. Autoritatile locale au decis sa nu foloseasca, insa, testul pentru a determina promovarile. Motivatia: asa ar putea fi vulnerabili in fata acuzelor ca examenul are un "impact diferit" asupra minoritatilor, incalcand Drepturile Civile din 1964. Pompierii albi s-au plans si ei ca decizia incalca aceeasi lege de interzicere a discriminarii, iar Curtea le-a dat dreptate.

Sonia Sotomayor - un judecator controversat

Daca va fi confirmata in functie, Sotomayor va fi primul judecator hispanic ce face parte din Curtea Suprema. In varsta de 54 de ani, Sotomayor este judecator in cea de-a doua Curte de Apel a SUA, fiind numita in functia de judecator districtual in 1992 de George H.W. Bush, si apoi desemnata in actuala functie de presedintele Bill Clinton. Analistii cred ca numirea Soniei Sotomayor in functie este o decizie istorica, iar opiniile sale moderat-liberale ar putea sa-i aduca sprijinul democratilor, dar si al unora dintre republicanii din Senat.