Bernard Madoff, in varsta de 71 de ani, a fost condamnat luni la 150 de ani de inchisoare de catre judecatorul unui tribunal din New York, pedeapsa maxima ceruta de procurori pentru frauda imensa de zeci de miliarde de dolari pe care a pus-o la cale, relateaza AFP.

Sentina a fost primita cu aplauze, in timp ce Madoff statea in fata judecatorului cu mainile incrucisate.

Finantistul si-a cerut scuze de la victimele sale: "Va trebui sa traiesc cu aceasta durere tot restul vietii mele (...) Cer iertare victimelor mele. Sunt dezolat", a spus Madoff, cu putin timp inainte de pronuntarea sentintei.

In total, potrivit procurorilor, Madoff a primit de la investitori 13 miliarde de dolari, iar pierderile se ridica la 50 - 65 miliarde dolari, corespunzator castigurilor care ar fi fost realizate daca randamentele investitiilor ar fi fost reale.

"Amploarea, durata si natura infractiunilor comise de Madoff fac ca acesta sa merite

Va trebui sa traiesc cu aceasta durere tot restul vietii mele (...) Cer iertare victimelor mele. Sunt dezolat.

Bernard Madoff

pedeapsa maxima prevazuta de lege", afirmase procurorul Lev Dassin, intr-un memorandum.

Dassin a solicitat condamnarea la 150 de ani de inchisoare sau "la un numar de ani care sa asigure faptul ca Madoff va ramane in inchisoare tot restul vietii si care sa ii descurajeze" pe altii sa actioneze in acelasi fel.

Madoff a recunoscut ca nu a investit nici un ban din cele 13 miliarde de dolari care i-au fost incredintate pentru administrare, timp de trei decenii, de banci, organizatii de caritate sau persoane fizice.

Avocatii lui Madoff pledasera pentru o pedeapsa de 12 ani de inchisoare, tinand cont de varsta clientului lor.