Presedintele hondurian Manuel Zelaya a fost arestat duminica dimineata de armata, chiar in ziua in care acesta se pregatea sa organizeze un referendum, declarat ilegal de Curtea Suprema din Honduras, relateaza AFP.

Rezidenta sefului statului a fost inconjurata duminica in zori de trupele militare ale statului. "Soldatii l-au luat pe presedinte de la domiciliu si l-au dus la o baza militara aeriana", a anuntat secretarul prezidential, Enrique Reine.

"Vom depune o plangere internationala", a adaugat secretarul.

Ales in 2006 pentru un mandat unic de patru ani, presedintele Manuel Zelaya planuia sa organizeze duminica un referendum prin care cerea hondurienilor sa voteze in favoarea unei modificari a Constitutiei, care sa-i permita sa candideze pentru un al doilea mandat.

Referendumul a fost declarat ilegal, marti, de Curtea Suprema din Honduras, Parlamentul si Armata opunandu-se de asemenea organizarii scrutinului.

Saptamana trecuta, Zelaya l-a eliberat din functie pe seful Statului Major, generalul Romeo Vasquez, si a acceptat demisia ministrului Apararii, Edmundo Orellana, dupa ce comandantii militari au refuzat sa distribuie materialele de vot. Sefii fortelor terestre, marine si aeriene au demisionat, de asemenea.

Zelaya, ales presedinte ca si conservator, a avut o clara orientare spre stanga in timpul mandatului sau. El face parte dintr-o lunga lista de sefi de stat din America Latina care au incercat sa opereze modificari constitutionale pentru a-si largi puterile si pentru a-si inlesni noi candidaturi.

Presedintele venezuelean Hugo Chavez, un aliat al lui Zelaya, a denuntat lovitura de stat si i-a cerut presedintelui american Barack Obama sa intervina. Si Uniunea Europeana a condamnat arestarea presedintelui hondurian si a cerut "imediat" eliberarea sa.