Autoritatile iraniene au arestat, sambata, opt angajati locali ai ambasadei britanice la Teheran, declansand furia Londrei si sporind astfel tensiunile cu Occidentul. Masura vine dupa ce Iranul a acuzat Marea Britanie si Statele Unite ca se afla in spatele revoltelor postelectorale izbucnite in republica islamica, relateaza AFP.

Agentia iraniana Fars a anuntat, duminca, arestarea a opt angajati din cadrul reprezentantei diplomatice britanice de la Teheran, pentru "rolul considerabil avut in protestele" de strada izbucnite in urma realegerii contestate a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, la scrutinul din 12 iunie, si soldate cu moartea a cel putin 20 de persoane.

Ministrul britanic de externe, David Miliband, a declarat ca Londra condamna vehement actiunea Teheranului, pe care a numit-o "o hartuiala si o intimidare de neacceptat".

Acesta a adaugat ca eliberarea personalului ambasadei reprezinta prioritatea numarul unu pentru Marea Britanie si a respins orice fel de acuzatie privind implicarea tarii sale in demonstratiile desfasurate in Iran, dupa alegeri. "Ideea potrivit careia ambasada Marii Britanii s-ar afla in vreun fel in spatele demonstratiilor din Teheran, care au avut loc in ultimele saptamani, este absolut nefondata", a spus Miliband.