NASA a dat publicitatii imagini impresionante, surprinse de astronautii de pe Statia Spatiala Internationala exact in momentul in care un vulcan a erupt. Puterea exploziei a fost atat de mare, incat eruptia "a facut o gaura in stratul de nori", scrie tabloidul DailyMail.

Vulcanul Sarychev Peak, situat pe o insula din Arhipelagul Kurile, in apropierea Japoniei, nu a mai inregistrat nicio eruptie in ultimii 20 de ani; pana pe 12 iunie, cand astronautii de pe ISS au reusit sa fotografieze momentul in care norii cenusii de deasupra vulcanului au fost imprastiati, intr-un cerc aproape perfect.

Statia face "ocolul" Pamantului de aproape 16 ori la fiecare 24 de ore, asa ca de data asta s-a intamplat ca SSI sa fie la locul potrivit pentru a inregistra un astfel de fenomen. Cei mai fericiti sunt, insa, oamenii de stiinta, care au primit o serie de informatii noi privind procesul de eruptie.

Iar elementul care atrage privirile este "acoperisul" cenusiu ca o ceata, format din nori; o priveliste unica, pe care cercetatorii incearca sa o explice astfel - sunt vapori sau apa condensata impinsi cu o putere foarte mare de norul de cenusa.