Vladimir Voronin revine cu declaratii in forta. "Moldova este o creatura a pactului Ribbentrop-Molotov, ce fel de declaratie e asta?", s-a intrebat retoric presedintele Republicii Moldova, in cadrul unei conferinte de presa in care l-a atacat pe Traian Basescu pentru "declaratiile impotriva Chisinaului". "Vom scoate vizele pentru romani atunci cand Europa ne va da acces liber", a avertizat liderul de la Chisinau, citat de Unimedia.

Voronin despre misiunea FMI: "Am reusit pentru ca nu ati fost voi aici"

De tirul presedintelui moldovean nu au scapat nici reprezentantii misiunii Fondului Monetar International, acuzati ca au parasit tara "ca o femeie care pleaca de la un barbat". "Ati vazut ce bucurie era in presa de opozitie ca FMI a plecat din tara, ca o femeie cum pleaca de la un barbat. Au plecat si in 2001, au plecat inca o data in 2004, au plecat si acum", a precizat Voronin. "Am reusit pentru ca nu ati fost voi aici”, a incheiat el, citat de Jurnal de Chisinau.

"Opozitia e de vina pentru tot ce se intampla in tara"

A urmat opozitia, aspru criticata de Vladimir Voronin. "Opozitia este de vina pentru tot ce se intampla in tara. Tot ei sunt vinovati de relatiile externe ale Republicii Moldova", a continuat presedintele, recomandandu-le liderilor partidelor liberale sa nu mai piarda timpul cu actiuni inutile; si asa "nu au capacitati sa stea in parlament si sa conduca lumea". "Eu nu am auzit ca opozitia sa condamne declaratiile unioniste ale lui Traian Basescu", a subliniat apoi liderul de la Chisinau.

"Avem de-a face cu organizatii criminale, conduse din afara"

Referindu-se la viitoarele alegeri parlamentare, Voronin a avut grija sa precizeze ca "PCRM va participa la toate dezbaterile electorale televizate in campania electorala (...). Credem ca aceasta va spori ratingul partidului nostru". Intrebat in legatura cu boicotarea alegerii presedintelui, din 3 iunie, Voronin a replicat ca "noi nu avem de-a face cu partide politice, ci cu organizatii criminale, care sunt conduse din afara tarii".

"Multumiri pentru prietenii nostri rusi"

Inamici sunt europenii, romanii, dar in niciun caz rusii, de la care primesc ajutor permanent, sustine presedintele. "Nu vom oferi nimic in schimb, in afara de multumiri pentru prietenii nostri rusi. Federatia Rusa a demonstrat inca o data ca nu e indiferenta de problemele Moldovei", a declarat Voronin; asta dupa ce a anuntat presa de la Chisinau ca, pe langa creditul de 500 milioane dolari americani, rusii vor mai acorda 20 milioane de dolari pentru repararea cladirii Parlamentului, vandalizata in timpul protestelor din 7 aprilie 2009.

"Lui Chirtoaca sa i se deschida slitul si sa i se introduca un şobolan"

Din discursul presedintelui moldovean n-au lipsit nici obscenitatile, scriu ziaristii de la Jurnal de Chisinau. Iar exemplele nu se lasa asteptate. Prima victima a imaginatiei lui Voronin a fost Dorin Chirtoaca, vicepresedintele Partidului Liberal si primarul Chisinaului. "Lui Chirtoaca trebuie sa i se deschida slitul si sa i se introduca un şobolan. Oricum e holtei", a declarat presedintele. Un raspuns care i-a luat prin surprindere pe jurnalistii care il intrebasera cum va rezolva problema cainilor si a sobolanilor din Chisinau.

In urma cu mai bine o luna, presedintele Traian Basescu anunta ca Romania considera inutila semnarea unui tratat de frontiera cu Republica Moldova, in conditiile in care statul vecin este mostenitorul unei parti a frontierei fostei URSS, recunoscuta de Bucuresti in trecut. "Consideram inutila semnarea unui tratat de frontiera care sa faca din seful statului roman un partener al lui Ribbentrop si Molotov", a declarat liderul de la Cotroceni, in cadrul primului Forum al autoritatilor locale din Romania si Republica Moldova, organizat la Piatra Neamt.