Nicolas Sarkozy surprinde inca o data. Presedintele francez a prezentat marti un guvern "profund remaniat", cu opt noi nume de ministri, scrie France24. Printre cei care urmeaza sa preia conducerea unor ministere se afla Frederic Mitterrand la Cultura, Michele Alliot-Marie la Justitie si Brice Hortefeux la Interne.

Presa din Hexagon se astepta, insa, la schimbarea a doar doua nume, dupa ce Sarkozy a anuntat modificari de "reajustare" pentru inlocuirea Rachidei Dati si a lui Michel Barnier, de la Justitie si Agricultura, ce au fost alesi ca europarlamentari.

Liderul de la Elysee nu s-a oprit la ei, si a folosit prilejul pentru a reimprospata guvernul lui François Fillon. Si daca Luc Chatel a revenit in fruntea Ministerului Educatiei, iar Christian Estrosi a preluat Industria, schimbarile cele mai importante privesc ministerele Culturii, Internelor, Justitiei, Muncii, Agriculturii si Administratiei, scriu jurnalistii francezi.

Un Mitterrand in echipa lui Sarkozy

Este fara indoiala cea mai frumoasa surpriza oferita de Sarkozy, scrie presa din Hexagon. Liderul de la Elysee asociaza astfel noii sale echipe un nume prestigios. Nepotul fostului presedinte François Mitterrand si actualul sef de stat se cunosc bine. Producator, realizator si cineast, Frederic Mitterrand este si autorul a mai multor opere, in care vorbeste si despre homosexualitate si orientarile sale sexuale.

Brice Hortefeux a obtinut in sfarsit portofoliul la care visa demult: Ministerul de Interne, unde o inlocuieste pe Michele Alliot-Marie. Aceasta din urma nu paraseste insa guvernul Fillon IV, ci se instaleaza la sefia Ministerului Justitiei. Xavier Darcos este noul ministru al Muncii, in locul lui Brice Hortefeux.

La Ministerul Agriculturii, conducerea va fi in mainile lui Bruno Le Maire, care paraseste functia de secretar de stat pe Afaceri Europene. Trezorier al Miscarii Democrate, Michel Mercier intra in guvern la sefia Ministerului Administratiei.