La peste 50 de ani dupa ce o bomba nucleara de peste 3.500 de kilograme a fost lansata in apele Statelor Unite, dupa o coliziune militara in aer, inca se ridica urmatoarea intrebare: nu cumva arma disparuta reprezinta si acum o amenintare? Colonelul in retragere Howard Richardson, in varsta de 87 de ani, se considera un erou responsabil pentru una dintre cele mai spectaculoase demonstratii de "indemanare" aeronautica din istoria Air Force, scrie BBC.

Si nu e singurul: Fortele Aeriene americane sunt si ele de partea colonelului. Pentru cei mai multi, insa, este un personaj sumbru. Este omul care in urma cu 50 de ani a lasat sa cada in apele teritoriale ale SUA o bomba nucleara pe care nimeni nu a reusit sa o localizeze si sa o dezamorseze.

Povestea unui zbor strict secret

Putin dupa miezul noptii, pe 5 februarie 1958, Howard Richardson era intr-o misiune secreta; un zbor de antrenament pentru US Strategic Air Command, fostul departament al Fortelor Aeriene americane insarcinat cu arsenalul nuclear strategic. Totul se intampla in timpul Razboiului Rece, iar misiunea tanarului maior Richardson era sa realizeze zboruri de lunga distanta cu bombardierul B-47. Zborul de antrenament trebuia sa fie cat mai apropiat de realitate, asa ca la bordul aeronavei se afla bomba cu hidrogen. Colonelul putea primi, insa, oricand ordinul sa o lanseze, pentru a incepe al treilea razboi mondial, scriu jurnalistii de la BBC.

Aflat deasupra Carolinei de Nord si a Georgiei, avionul a fost lovit de o alta aeronava militara. In urma coliziunii, aparatul de zbor in care se afla Howard Richardson s-a ales cu o gaura de mari dimensiuni in aripa, iar motorul a fost si el atins. "Dintr-o data am simtit o izbitura puternica, urmata de o explozie", a declarat pentru BBC colonelul Richardson, retras acum la casa din Mississippi. Bombardierul a inceput rapid sa piarda din inaltime, insa Richardson a reusit sa reia controlul aeronavei.

"Aveam autoritatea sa scap de bomba, pentru siguranta echipajului - care era prioritatea numarul unu", a explicat colonelul in retragere. Asa ca a directionat aeronava B-47 la o distanta de peste doi kilometri de coastele Savannah si a dat drumul bombei in apropierea insulei Tybee. Niciunul dintre membrii echipajului nu a fost ranit, dupa toata aceasta "aventura".

Imediat dupa accident, mai multe echipe au inceput cautarile pentru a identifica arma nucleara care nu explodase. Un pericol ingropat prea aproape de cel de-al doilea port maritim din Statele Unite. Au urmat numeroase alte cercetari, atat oficiale cat si neoficiale, dar niciuna nu s-a finalizat cu succes. Iar cat de periculoasa este bomba dupa atatia ani ramane un subiect care incinge spiritele.