Rusia a cumparat 12 drone (avioane fara pilot) din Israel, pentru 53 de milioane de dolari, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Serviciului federal al cooperarii militaro-tehnice. Acesta a confirmat si propunerile avansate de directorul adjunct al serviciului, Viatcheslav Dzirkaln, intr-un interviu la agentia Ria Novosti. "Contractul prevede achizitionarea a 12 drone. (...) Nu am primit inca aparatele de zbor, pentru ca am semnat contractul foarte recent", a explicat el.

Oficialul nu a precizat numele companiei israeliene care furnizeaza avioanele fara pilot, dar cotidianul rus Kommersant scria la inceputul lunii aprilie ca tranzactia a fost parafata cu societatea Israel Aerospace Industries. Prin acest contract, Rusia recunoaste utilitatea dronelor, armament descoperit in timpul conflictului ruso-gruzin din august 2008, scrie AFP.

Este primul contract militar incheiat intre Israel si Rusia, cunoscut fiind faptul ca Moscova este furnizorul traditional de armament al Siriei si Iranului, inamici declarati ai statului evreu. Armamentul de care dispun fortele ruse dateaza, insa, din anii 1970-1980 si sunt departe de a corespunde exigentelor moderne, spun analistii militari. Pe de alta parte, in timpul conflictului din Georgia, Tbilisi a folosit acest tip de armament, cumparat tot din Israel. Iar Kremlinul nu a uitat ca gruzinii au reusit astfel sa il raneasca pe comandantul trupelor ruse in Caucaz, generalul Anatoli Khroulev.