Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad le-a cerut duminica Statelor Unite si Marii Britanii sa nu se mai amestece in chestiunile interne ale Iranului, relateaza Reuters.

"In mod clar, prin declaratii pripite nu puteti fi inclusi in cercul de prieteni ai natiunii iraniene. Astfel, va sfatuiesc sa va corectati pozitiile de ingerinta", a spus Ahmadinejad.

In replica, ministrul britanic de externe, David Miliband, a declarta ca Iranul greseste invinovatind alte state de implicare in protestele violente de la Teheran.

"Resping categoric ideea ca protestatarii din Iran ar fi manipulati sau motivati de alte state", a spus el.

"Marea Britanie este categorica in a spune ca poporul iranian este cel care isi alege guvernul", a adaugat el.

Anterior si presedintele Parlamentului iranian a cerut ca legaturile cu Marea Britanie, Franta si Germania sa fie reconsiderate, avand in vedere "declaratiile rusinoase" legate de alegerile prezidentiale iraniene.

Ali Larijani a calificat declaratiile SUA, M. Britanii, Germaniei si Frantei fata de alegerile prezidentiale drept "rusinoase" si a cerut comisiei parlamentare pentru politica externa si securitate sa puna pe agenda sa reconsiderarea legaturilor cu cele trei tari europene.

Multe state occidentale au criticat alegerile, dar guvernul iranian respinge acuzatiile opozitiei, care spune ca scrutinul a fost fraudat.