Un camion incarcat cu peste o tona de explozibil a fost detonat sambata intr-o localitate shiita din nordul Irakului, ucigand 46 de oameni si ranind alti 166, la zece zile dupa retragerea trupelor americane din orasele irakiene, relateaza AFP.

"Bilantul atentatului sinucigas este de 46 de morti si 166 de raniti. Operatiunile de cautare continua, pentru gasirea victimelor sau a eventualilor supravietuitori", a declarat seful politiei din Kirkuk, Torhan Youssef Abdel Rahman.

Potrivit unui ofiter de politie din Kirkouk, oras care se afla la 30 de kilometri de locul atentatului, camionul era parcat la 400 de metri de moscheea Rassoul din Taza, la 220 km in nordul Bagdadului.

Alti martori sustin insa ca nicio persoana nu se afla in camion la momentul exploziei.

Aproximativ 15 case au fost distruse, iar la locul exploziei se putea vedea un imens crater.

Atentatul are loc la zece zile dupa retragerea armatei americane din orasele si localitatile irakiene, unde ordinea este mentinuta de armata si politia locala.

"Camionul transporta peste o tona de explozibil. Atacul poarta marca al-Qaeda", a declarat un alt ofiter de politie.

Comunitatea turcomana, care numara aproximativ 800.000 de persoane, locuieste in principal in nordul Irakului.

Frontul turcoman, un partid etnic, a anuntat un doliu de trei zile si a cerut guvernului "sa deschida imediat o ancheta si sa aduca in fata justitiei autorii atentatului".