Tomoji Tanabe, cel mai batran barbat din lume, a murit in somn vineri, in casa sa din sudul Japoniei, a anuntat un oficial local, citat de AP. Tanabe avea 113 ani.

"A murit in liniste, inconjurat de membrii familiei sale", a declarat Junko Nakao, un oficial local din orasul Miyakonojo, aflat pe insula Kyushu. Potrivit afirmatiilor sale, Tanabe a murit in urma unui infarct.

Tanabe s-a nascut la 18 septembrie 1895 si a avut opt copii, 25 de nepoti, 53 de stranepoti si sase stra-stranepoti.

Guinness Book of World Records l-a declarat cel mai batran barbat din lume in urma cu doi ani, cand Tanabe avea 111 ani.

Un comunicat emis de primaria din Miyakonojo precizeaza ca mancarea preferata a japonezului erau crevetii prajiti, dar si supa miso cu scoici. El obisnuia sa bea zilnic un pahar de lapte, a evitat alcoolul, nu a fumat si citea ziarul in fiecare zi.

Primarul localitatii, Makoto Nagamine, s-a declarat "intristat" de moartea lui Tanabe, despre care a spus ca era "un simbol al localitatii Miyakonojo, cunoscute drept un oras al vietii indelungate".

AP afirma ca durata de viata a japonezilor este printre cele mai mari din lume: 86 de ani la femei, respectiv 79 de ani la barbati, puse de specialisti si pe regimul alimentar bogat in peste si orez.

Totodata, numarul japonezilor care au depasit 100 de ani s-a dublat in ultimii sase ani, atingand valoarea record de 36,000 persoane in 2008 (86% fiind femei).

Imagini din 13 septembrie 2008, din ziua in care Tanabe a implinit 113 ani.