Cei trei candidati infranti in scrutinul prezidential din 12 iunie au depus joi plangeri pentru 646 fraude si nereguli in procesul de vot, a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului gardienilor Constitutiei, Abbas Ali Kadkhodai, citat de AFP.

Cei trei candidati au fost invitati, sambata, la o intalnire cu membrii Consiliului, pentru a discuta aceste plangeri.

Pe de alta parte, Adunarea iraniana a expertilor, organul religios cel mai important al tarii, a salutat participarea masiva la alegeri, dar nu a facut niciun comentariu referitor la realegerea presedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Adunarea se "felicita pentru prezenta entuziasta, epica si activa a 85% din poporul revolutionar" in ziua scrutinului, fara a spune insa niciun cuvant despre rezultatele alegerilor.

Adunarea, formata din 86 de lideri religiosi, insarcinata, printre altele, cu supervizarea activitatii ghidului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, este condusa de fostul presedinte Akbar Hachemi Rafsandjani.

Acesta a fost acuzat de presedintele Mahmoud Ahmadinejad ca ar fi dirijat campania principalului sau concurent Mir Hossein Moussavien.

Tot joi, Mir Hossein Moussavien a lansat un apel populatiei pentru o zi de doliu, in cadrul careia se vor organiza adunari publice si marsuri in memoria victimelor ucise in manifestarile care au contestat rezultatul alegerilor.