Seful diplomatiei israeliene, ultranationalistul Avigdor Lieberman, a sfidat miercuri seara, la Washington, administratia Obama, reafirmand opozitia Israelului de a ingheta colonizarea evreiasca in teritoriile ocupate, relateaza AFP.

"Nu avem nicio intentie sa modificam echilibrul demografic in Iudeea-Samariteana", a declarat Lieberman, utilizand denumirea israeliana pentru Cisiordania.

"Dar nu putem accepta viziunea unui inghet absolut si complet al colonizarii", a adaugat Lieberman, intr-o conferinta comuna cu Hillary Clinton, cu care a avut o intrevedere de peste o ora.

Lieberman a invocat acordurile informale din trecut cu administratia Bush, care, sustine Israelul, lasa poarta deschisa pentru noi constructii in colonii.

El a sfidat-o astfel deschis pe Hillary Clinton, care a cerut recent stoparea procesului de colonizare: "Fara colonii, fara avanposturi, fara exceptii legate de cresterea naturala".

Hillary Clinton, care parea usor tensionata alaturi de Lieberman, si-a reiterat insa pozitia.

"Vrem ca procesul de colonizare sa inceteze. Credem ca este o componenta importanta, si chiar esentiala, in eforturile de a ajunge la un acord de pace global si in procesul de creare a unui stat palestinian vecin cu statul evreu", a spus seful diplomatiei americane.

Oricare ar fi "aranjamentele" cu administratia Bush, Clinton a dat asigurari ca nu exista "niciun acord informal sau verbal aplicabil".