Tarile emergente membre ale BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) au facut apel marti, in cadrul primului summit al organizatiei, la "diversificarea in continuare" a sistemului monetar international, pentru a contrabalansa influenta dolarului, relateaza AFP.

"Credem ca este absolut necesar sa avem un sistem de valute stabile, previzibile si mai diversificate", au declarat liderii celor patru state, reuniti la Ekaterinburg, in comunicatul final al summitului.

Rubla si yuanul trebuie sa faca parte din cosul FMI

"Rubla si yuanul merita sa fie incluse" in cosul de valute de referinta ale Fondului Monetar International (FMI), declarase, in cursul zilei, consilierul sef pe probleme economice al Kremlinului, Arkadi Dvorkovici.

Presedintii Rusiei - Dmitri Medvedev, Chinei - Hu Jintao, Braziliei - Luiz Inacio Lula da Silva si premierul indian Manmohan Singh au insistat asupra necesitatii reformei sistemului financiar international, in sensul de a oferi o putere mai mare statelor emergente.

"Trebuie sa avansam pe calea reformei institutiilor financiare internationale, tinand cont de schimbarile din economia mondiala", subliniaza comunicatul final.

"Economiile emergente si in curs de dezvoltare trebuie sa se faca mai bine auzite si reprezentante in institutiile financiare internationale", potrivit sursei citate.

'Nimeni nu vrea sa demoleze dolarul'

Medvedev a subliniat ca acest prim summit ar trebui "sa creeze conditiile pentru o ordine mondiala mai dreapta".

Reiterand pozitia Rusiei, Dvorkovici a aratat ca "lumea trebuie sa se bazeze pe mai multe centre financiare si mai multe valute de rezerva".

Consilierul a subliniat ca obiectivul acestei initiative nu este provocarea de turbulente asupra dolarului sau a pietelor de schimb: "Nimeni nu vrea sa demoleze dolarul, nimeni nu are un astfel de obiectiv. Trebuie sa avansam cu maxima prudenta in ceea ce priveste aceste chestiuni", a asigurat el.