In timp ce restul lumii este zguduit de criza financiara, China si-a indesat adanc mainile in buzunare pentru a-si intari pozitia in Asia Centrala, regiune bogata in hidrocarburi si strategica pentru economia Beijingului, relateaza AFP.

Ultimul semn al acestui interes - presedintele Hu Jintao a anuntat marti ca tara sa va acorda un credit de 10 miliarde de dolari Organizatiei pentru cooperare Shanghai (OCS) - care reuneste Rusia, China si alte state din Asia Centrala - pentru a face fata consecintelor crizei.

Prezenta chineza in Asia Centrala nu a fost niciodata atat de puternica, estimeaza analistii, care evoca si acordarea, recent, a unui credit de zece miliarde de dolari pentru Kazahstan si investitii in proiecte de infrastructura in toata regiunea.

"Este una dintre cele mai bogate tari din lume, si, desigur, odata cu aceasta criza, vor juca masiv", apreciaza Constantin Syroiejkine, de la Institutul pentru studii strategice din Kazahstan.

"Daca alte tari se afla intr-o situatie deplorabila din punct de vedere economic, China are suficienti bani pentru a investi", explica el.

'Calatorim prin toata lumea cu valizele pline de bani pentru ca vrem sa-i cheltuim'

Chinezii o marturisesc deschis: "Calatorim prin toata lumea cu valizele pline de bani pentru ca vrem sa-i cheltuim", povesteste Adil Kaukenov, expert din partea Chinei la Institutul de strategii economice din Almaty (Kazahstan).

Zona traditionala de influenta a Rusiei, Asia Centrala se arata in prezent mult mai deschisa pentru alti investitori, in conditiile in care Washingtonul si Moscova isi concentreaza eforturile pentru rezolvarea problemelor economice interne.

Iar petrolul kazah si gazul turkmen atrag inevitabil marii consumatori de resurse energetice, cum este cazul Chinei.

In Kazahstan, din cele zece miliarde de dolari, cinci vor merge la gigantul energetic KazMunaiGas si cinci la Banca de Dezvoltare a Kazahstanului.

In schimb, China a obtinut 49% din MangistauMunaiGaz, al patrulea producator kazah de petrol.

De notat faptul ca guvernul chinez detine rezerve impresionante de dolari, iar aceste investitii apar pe fondul multiplicarii cererilor de renuntare la moneda americana ca valuta de rezerva internationala.

Investitiile - rol de stabilizare a zonei

Investitiile importante in economie si in proiecte de infrastructura in Asia Centrala ajuta China si din punct de vedere al securitatii frontierelor sale.

Dupa caderea URSS, in 1991, lunga frontiera dintre Kazahstan si agitata provincie chineza Xinjiang este una dintre principalele preocupari ale Beijingului, noteaza Kaukenov.

Provincia Xinjiang este populata in majoritate de uiguri, musulmani sunniti, banuiti de autoritati de ambitii separatiste.

"Dupa caderea URSS, China se teme ca teroristii din Xinjiang pot gasi sprijin din partea guvernelor din Asia Centrala", explica Kaukenov.

Investind milioane de dolari in proiecte de infrastructura in Tadjikistan si Kirghistan, tari sarace si destabilizate de prabusirea imperiului sovietic, Beijinul spera sa franeze miscarile islamiste si sa garanteze accesul produselor sale pe pietele locale.

"Tadjikistanul este o tara foarte izolata si am fost surprins sa gasesc acolo atatea companii chinezesti. Prezenta lor este impresionanta", a adaugat Narghis Kassenova, profesor la Institutul kazah pentru Management, Economie si Studii strategice.