Ucraina trebuie sa construiasca atent si pragmatic relatii cu vecinii sai din bazinul Marii Negre, iar "romantismul revolutionar trebuie sa ramana in istorie", a declarat deputatul ucrainean Serghei Grinevetzki, din patea "Blocului Livtin", pentru publicatia Chas pik, analizand perspectivele politicii externe a Kievului.

El a comparat politica externa a Ucrainei cu procesul de anabioza, de viata lenta.

"Este ca atunci cand, intr-un organism viu, procesele vitale sunt atat de incetinite incat lipsesc toate manifestarile de viata. La fel se intampla si cu Ucraina. Toti sunt intr-un fel de transa. Iar cand revin pentru scurt timp la realitate, incep sa-si chinuie mintea intrebandu-se cum trebuie construite relatiile cu Rusia si UE, ce este de facut cu conflictul transnistrean, cum trebuie sa arate politica energetica din punctul de vedere al intereselor nationale", a afirmat el.

El a acuzat faptul ca politica externa a Ucrainei nu este consecventa, exista prea multe centre de luare a deciziilor iar hotararile sunt contradictorii de cele mai multe ori.

"In timp ce lamureau relatiile cu Rusia si se incerca aderarea la NATO, a fost ignorata directia sud-vestica, unde Romania si Moldova si-au consolidat pozitiile pe Dunare, pe seama Ucrainei. Iar acum se dezbate intens subiectul 'Ce-i de facut cu Moldova'? Mai trebuie oare sa ne miram ca Ucraina nu este privita ca un partener serios?", s-a intrebat Serghei Grinevetzki.

El a subliniat ca situatia din regiune nu poate fi inteleasa daca nu se iau in calcul atitudinea jucatorilor cheie – SUA si Rusia.

"Atat Washinton, cat si Moscova se lupta pentru influenta asupra a doua principale state caucaziene – Azerbaidjan si Armenia – verigi cheie intre regiunile Marii Negre si Marii Caspice", a aratat el.

Pe de alta parte, a avertizat deputatul ucrainean, "nu trebuie scapata din vedere Moldova, care a esuat in tentativa de a-si alege un presedinte si care se afla, din nou, in prag de alegeri".

Evident, fortele pro-romanesti vor depune toate eforturile pentru a-si lua revansa si a prelua puterea, crede el.

In opinia sa, Ucraina trebuie, in primul rand, sa-si defineasca o strategie, dar, cel mai probabil, acest lucru se va intampla dupa alegerile prezidentiale.

"Pot prognoza doar ca sentimentele pro-NATO ale conducerii superioare vor deveni mai ponderate. Ucraina trebuie sa-si construiasca atent si pragmatic relatiile cu vecinii sai din bazinul Marii Negre. Este cazul sa renuntam la proiecte provocatoare precum Comunitatea optimii democratice si sa recunoastem ca politica externa de pana acum a Ucrainei, una defectuoasa, a tinut mai degraba cont de interesele altora, decat ale Ucrainei", a subliniat el.