Circa 100 de politicieni reformatori au fost arestati in Iran, fiind acuzati ca au organizat violentele izbucnite dupa anuntarea rezultatelor scrutinului de vineri, care au confirmat realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad in functia de presedinte, informeaza BBC. Ahmadinejad a declarat ca scrutinul a fost "liber", in timp ce Mousavi cere anularea alegerilor.

Sustinatorii reformistului Mirhossein Mousavi au fost retinuti in cursul noptii de sambata spre duminica. Printre cei arestati se numara si fratele fostului presedinte Khatami.

Potrivit informatiilor, cei arestati fac parte din partidele reformiste care i-au acordat sprijin lui Mousavi.

BBC precizeaza ca nu exista informatii despre soarta lui Mousavi, insa se banuieste ca el se afla in libertate.

Intr-o conferinta de presa organizata la finalul votului, Mousavi a declarat ca este "castigatorul clar" al alegerilor prezidentiale, obtinand 54% din voturi, in special din partea iranienilor tineri. El a acuzat guvernul ca "a manipulat votul alegatorilor" pentru a-l mentine pe Ahmadinejad la putere si a sugerat ca tabara reformista contesta rezultatele. "Este datoria noastra sa aparam voturile poporului. Nu exista cale de intoarcere", a spus Mousavi, acuzand "fraude masive".

Mii de sustinatori ai reformatorului Mousavi au iesit sambata la pranz pe strazile din Teheran, pentru a protesta fata de falsificarea alegerilor. Ei s-au confruntat violent cu fortele de ordine care au folosit bastoane pentru a-i dispersa. Zeci de persoane au fost ranite in urma luptelor de strada. Confruntarile au continuat si duminica, iar politia a tras in aer pentru a-i dispersa pe manifestanti. Fortele de ordine au amplasat bariere de ciment in mai multe cartiere.

Ahmadinejad a declarat duminica, in timpul unei conferinte de presa, ca alegerile au fost "adevarate si corecte" si a respins criticile SUA legate de corectitudinea scrutinului. Ulterior, el a participat la un miting unde s-a sarbatorit victoria sa in alegerile de vineri. In acest timp, Mousavi a cerut anularea scrutinului.