Decizia norocoasa a unui angajat al unei centrale nucleare din Marea Britanie, de a folosi spalatoria centralei pentru a-si spala cateva haine, a dus la evitarea unui dezastru nuclear, arata un raport de securitate citat de Daily Mail. Incidentul a avut loc in ianuarie 2007, cand, gratie faptului ca a intrat in spalatorie, angajatul a observat o scurgere la un rezervor de racire.

Pana ca el sa dea alarma, peste 40.000 de galoane (echivalentul a peste 180.000 de litri de lichid radioactiv) s-a scurs prin acea crapatura, o parte din acesta ajungand in Marea Nordului, insa efectul asupra mediului a fost minor, potrivit raportului.

Cu toate ca nivelul apei din rezervor scazuse cu mai mult de un picior (peste 30 de centimetri), niciunul dintre sofisticatele sisteme de alarma ale centralei de pe coasta Suffolk nu a reactionat.

Cum urmatoarea patrula de securitate care ar fi trebuit sa verifice starea rezervorului era programata abia peste 10 ore, iar in acest timp, nivelul apei din rezervorul de racire putea scadea destul cat sa aiba loc o explozie, angajatul care a facut din greseala descoperirea a evitat, cel mai probabil, un veritabil dezastru nuclear.

In cazul in care s-ar fi produs o explozie, sute de vieti ar fi fost in pericol, din cauza raspandirii de material radioactiv in zona.

Incidentul s-a produs in ianuarie 2007, la cateva zile dupa ce centrala nucleara fusese inchisa pentru a fi desfiintata.