Viitorul stat palestinian trebuie sa fie complet demilitarizat, sa nu aiba aviatie militara si arme grele, sa nu semneze tratate cu tarile ostile israelienilor si sa accepte Israelul ca un stat evreu. Acestea sunt cateva dintre conditiile pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu le solicita pentru a accepta crearea statului palestinian, sustine publicatia The Washington Times.

Iata care sunt conditiile cerute de Netanyahu:

  • statul palestinian trebuie sa fie demilitarizat, sa nu aiba o forta aeriana, armata permanenta si arme grele;
  • palestinienii nu trebuie sa semneze acorduri cu state ostile Israelului;
  • un viitor stat palestinian trebuie sa permita avioanelor civile si militare israeliene acces neconditionat in spatiul aerian al Palestinei, sa accepte stationarea trupelor israeliene la granitele sale de est si de sud;
  • palestinienii trebuie sa accepte Israelul ca un stat evreu.

Washington Times afirma ca recunoasterea de catre Netanyahu a statului palestinian reprezinta "o schimbare majora" de atitudine pentru premierul de la Ierusalim. Benjamin Netanyahu pare sa fi cedat presiunilor Administratiei americane, dupa ce premierul israelian si-a exprimat in nenumarate randuri opozitia in fata solicitarilor SUA de a opri infiintarea de colonii evreiesti in teritoriile ocupate. In acest context, Channel One TV din Israel a afirmat ca un oficial american i-a spus marti lui Netanyahu in Ierusalim: "Vom schimba lumea. Va rog, nu ne stati in cale". Consilierii lui Netanyahu ar fi interpretat declaratia ca "pe o amenintare".

Premierul israelian urmeaza sa tina un important discurs duminica, interpretat de analisti si ca un raspuns la mesajul catre lumea araba pe care Barack Obama l-a rostit saptamana trecuta in Cairo.