Iranul face un joc dublu in Afganistan, declarandu-se prietenul guvernului de la Kabul dar furnizand, in acelasi timp, arme insurgentilor care ataca trupele NATO, a declarat vineri secretarul american al Apararii, Robert Gates, citat de AFP.

"Iranul face un fel de joc dublu in Afganistan. Este un partener comercial important al acestei tari si afirma ca isi doreste relatii bune cu guvernul afgan", a declarat ministrul american, in cadrul unei reuniuni la Bruxelles cu oficiali ai NATO.

"In acelasi timp, ei trimit in aceasta tara o cantitate relativ modesta de arme si de tehnica ce permit atacarea fortelor ISAF si ale coalitiei", a explicat el.

Acuzatiile americane la adresa Iranului, legate de aprovizionarea cu armament a islamistilor, nu sunt noi.

Potrivit unor analisti, Iranul joaca acelasi joc in Afganistan, pastrand proportiile, ca si in Irak.

Temandu-se ca va fi incercuit de occidentali, Iranul considera ca este in interesul sau sa ajute insurgentii afgani si sa faca dificila viata trupelor vestice, mentinand un nivel minim de insecuritate.

In acelasi timp, Republica Islamica Iran, o tara majoritar shiita, este cunoscuta pentru lipsa de simpatie la adresa talibanilor, integristi sunniti, ca si a aliatilor lor din al-Qaeda.

Desi le livreaza armament, Teheranul nu isi doreste, totusi, victoria islamistilor, considera analistii citati.