Vineri, 12 iunie, iranienii isi aleg viitorul presedinte, marcand o masiva prezenta la urnele de vot inca de la primele ore ale diminetii, relateaza AFP. Scrutinul s-a deschis la ora locala 8:00. Principalii candidati sunt actualul presedinte, ultraconservatorul Mahmoud Ahmadinejad, si fostul prim-ministru Hossein Moussavi, un conservator moderat.

Alti doi candidati importanti sunt reformatorul Mehdi Karoubi si conservatorul Mohsen Rezai.

Rezultatele oficiale vor fi date publicitatii la circa 24 de ore dupa inchiderea urnelor. In cazul in care niciun candidat nu obtine minimum 50% plus un vot, un al doilea tur de scrutin va fi organizat la 19 iunie.

O campanie fara precedent in Iran

In functie de prezenta la vot, momentul inchideri urnelor ar putea fi prelungit pana la miezul noptii, pentru ca cei mai multi dintre cetatenii cu drept de vot - in numar de circa 46 de milioane - sa isi poata exprima optiunile.

Mahmoud Ahmadinejad, in varsta de 52 de ani, conteaza pe votul claselor defavorizate pentru obtinerea unui nou mandat de patru ani, in timp ce Hossein Moussavi, de 67 de ani, pariaza pe respingerea politicii actualului presedinte.

Cele trei saptamani de campanie electorala au fost marcate de confruntari acerbe intre candidati. Analistii estimeaza ca, pana acum, in republica islamica nu a mai avut loc niciodata o campanie electorala atat de plina de evenimente.