Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad i-a acuzat pe contracandidatii sai la alegerile de vineri din Iran ca au adoptat tactici folosite de Adolf Hitler, adaugand ca ar putea fi inchisi din cauza ca l-au jignit, transmite Haaretz. Fostul premier Mirhossein Mousavi si ceilalti doi candidati la functia de presedinte au afirmat ca Ahmadinejad i-a mintit pe iranieni in legatura cu starea reala a economiei.

Ahmadinejad a declarat, in timpul unui miting desfasurat la Teheran, ca "nimeni nu are dreptul sa-l insulte pe presedinte. Persoana care-l jigneste pe presedinte trebuie pedepsita, iar pedeapsa este inchisoarea".

"Aceste insulte si acuzatii impotriva guvernului reprezinta o intoarcere la metodele lui Hitler, de a repeta minciunile si acuzatiile pana cand oamenii incep sa le creada", a spus Ahmadinejad.

Insultarea oficialilor, inclusiv a presedintelui, este considerata infractiune in Iran, fiind sanctionata cu doi ani de inchisoare.

Fostul premier Mirhossein Mousavi si ceilalti doi candidati la functia de presedinte au afirmat in cursul campaniei electorale ca Ahmadinejad i-a mintit pe iranieni in legatura cu starea reala a economiei. Potrivit acestora, economia este afectata de inflatia ridicata si din cauza scaderii veniturilor din petrol.

Mousavi, care este principalul contracandidat al lui Ahmadinejad, l-a acuzat pe acesta ca a izolat tara prin atacurile dure la adresa Statelor Unite, prin atitudinea inflexibila in dosarul nuclear si prin punerea sub semnul intrebarii a Holocautului.

Alegerile prezidentiale din Iran vor avea loc vineri.