Criza economica a afectat si resursele financiare ale organizatiei teroriste Al Qaeda, relateaza canalul de televiziune CBS. Potrivit informatiilor, unul dintre sefii retelei teroriste a fost inregistrat in timp ce solicita ajutor financiar de urgenta unui sponsor din Turcia, afirmand ca Al Qaeda nu mai are bani sa finanteze atacurile sinucigase.

CBS a interceptat un mesaj pe care Mostafa Abul al-Yazid, despre care se crede ca este responsabilul cu finantele din organizatia Al Qaeda, l-a trimis unei persoane de contact din Turcia. Yazid, care este principalul lider taliban din Afganistan, este auzit in timp ce solicita "ajutor financiar de urgenta".

"Ne lipsesc fondurile aici, in arena jihadului din Afganistan. Ritmul lent al operatiunilor de-acum se datoreaza lipsei fondurilor, iar multi dintre mujahedini nu pot sa puna in practica razboiul sfant deoarece nu exista bani suficienti", spune Yazid. "S-a ajuns la situatia in care exista multi care vor sa devina martiri si care vor sa-si sacrifice vietile pentru Allah, insa noi nu avem mijloacele sa-i echipam", aduaga Abdul al-Yazid.

Egipteanul Yazid, care este contabil de profesie, este suspectat ca s-a ocupat de partea financiara a atentatelor de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite.

CBS precizeaza ca, in trecut, Al Qaeda se baza in intregime pe averea lui Osama ben Laden. In anii '90, organizatia a beneficiat de donatii importante din partea unor asociatii islamiste si a unor persoane private, cu precadere din Arabia Saudita si alte tari din regiunea Golfului Persic. Se estimeaza, spre exemplu, ca bugetul organizatiei pentru anul 2000 a fost de 30 de milioane de dolari.

Restrictiile financiare impuse de SUA si UE dupa atacurile teroriste din 2001, punerea sub acuzare a unor sponsori ismalisti si inghetarea conturilor bancare ale unor organizatii "de caritate", au dus insa la reducerea semnificativa a resurselor financiare ale retelei Al Qaeda.

"Al Qaeda, la fel ca toate organizatiile mari care traiesc din donatii, a fost afectata direct dupa ce sponsorii sai si-au vazut averile micsorandu-se in contextul crizei bancare", potrivit CBS.