Un submarin nuclear francez a inceput operatiunile de cautare a cutiilor negre ale avionul Airbus A330 care s-a prabusit lunea trecuta in Oceanul Atlantic, relateaza AFP.

Localizarea si recuperarea cutiilor negre se anunta insa complicate, intr-o regiune unde adancimea apelor depaseste 5.000 de metri.

Gasirea acestora este insa esentiala pentru a descifra misterul acestui accident, in conditiile in care ancheta pare sa sugereze, pentru moment, o defectiune a sondelor Pitot, care determina viteza avionului.

Purtatorul de cuvant al statului major francez a explicat miercuri ca submarinul nuclear, unul dintre cele sase submarine de acest tip al marinei franceze, cu 72 de persoane la bord, este specializat in detectare submarina gratie sonarelor ultrasensibile cu care este echipat.

Pana in prezent, au fost recuperate 41 de corpuri. Incepand de marti seara insa, marina braziliana si franceza nu a mai reusit sa recupereze niciun cadavru sau ramasita importanta.

Mobilizare exceptionala

O flotila de sase nave, 12 avioane si elicoptere braziliene si doua avioane franceze incearca sa recupereze corpurile victimelor si ramasitele avionului care plutesc in ocean.

In zilele urmatoare, vor ajunge in Oceanul Atlantic nava amfibie franceza Mistral si doua remorchere. Nava de cercetari oceanografice Pourquoi Pas (De ce nu), care dispune de trei roboti submarini insarcinati sa recupereze cutiile negre, urmeaza sa se alature si ea flotilei.

Pentagonul a trimis la locul accidentului doua sonare, in incercarea de a detecta semnalele emise de cutiile negre.

"Avem nevoie de un noroc chior, pentru ca nu stim exact locul accidentului, dar merita sa incercam", a avertizat vineri un responsabil militar.

In asteptarea informatiilor primordiale continute de cutiile negre, ancheta ia in calcul o defectiune a sondelor Pitot, chiar daca aceasta cauza nu ar fi putut provoca, ea singura, aceasta catastrofa.

Sub presiunea pilotilor, dintre care unii au amenintat ca vor refuza sa mai zboare, Air France a anuntat ca, in zilele urmatoare, va inlocui toate sondele de viteza ale avioanelor Airbus A330.