Publicatia scotiana Sunday Herald sustine ca doi dintre cei mai importanti luptatori impotriva contrabandei cu arme si traficului de droguri s-au numarat printre pasagerii avionului companiei Air France, prabusit la inceputul saptamanii trecute in Oceanul Atlantic. Moartea argentinianului Pablo Dreyfus si cea a elvetianului Ronald Dreyer alimenteaza teoriile conspirationiste legate de motivele care au dus la prabusirea aparatului Airbus 330, noteaza publicatia. Toate cele 228 de persoane aflate la bordul avionului au murit in urma tragediei.

Sunday Herald scrie ca atat Dreyfus, cat si Dreyer erau extrem de activi in eforturile de a stopa comertul ilegal de armament in America Latina.

Despre Pablo Dreyfus, care avea 39 de ani, se afirma ca era "un jucator important" in eforturile autoritatilor braziliene de a pune capat fluxului de arme catre bandele de traficanti de droguri din Rio de Janeiro. El era consultant pentru Small Arms Survey, un thinktank din Geneva.

La randul sau, Ronald Dreyer oferea si el consultanta organizatiei din Geneva. Diplomatul elvetian era coordonator al Declaratiei de la Geneva asupra violentei armate si a lucrat cu misiuni ale ONU in El Salvador, Mozambic, Azerbaidjan, Kosovo si Angola.

Dreyfus si Dreyer urmau sa ajunga in Elvetia, pentru a "prezenta ultima editie a manualului Small Arms Survey".

Dreyfus milita pentru "etichetarea urgenta" a munitiei produsa de companiile de armament, cu scopul de a identifica armele obtinute de criminali. El isi concentrase atentia in special pe firma braziliana Companhia Brasileira de Cartuchos, care cumparase compania germana Metallwerk Elisenhutte Nassau si un producator ceh de armament. Dreyfus afirmase ca CBC "trebuie sa ia in considerare riscul ca unele dintre exporturile sale sfarsesc prin a alimenta violenta din Brazilia".