O echipa de cautare braziliana a recuperat, luni, o bucata importanta din coada avionului Air France prabusit la inceputul saptamanii trecute in Oceanul Atlantic, informeaza BBC. Marina braziliana a dat publicitatii imagini cu cativa scafandri ce recupereaza din apa un fragment din stabilizatorul aparatului Airbus330. Toate cele 228 de persoane aflate la bordul avionului si-au pierdut viata in accidentul produs luni.

Autoritatile braziliene au anuntat, de asemenea, ca numarul cadavrelor recuperate se ridica la 24. Cadavrele si bucatile de avion au fost descoperite la circa 1000 de km nord-est de arhipelagul Fernando de Noronha, acolo unde se banuieste ca s-a prabusit avionul.

BBC precizeaza ca echipele de cautare au fost incurajate de descoperirea unor bucati de avion, dupa ce, saptamana trecuta, autoritatile au trebuit sa infirme ca marina braziliana a reusit sa recupereze din mare fragmente din aparatul Air France.

Intre timp, Statele Unite au trimis in zona o echipa de specialisti cu doua dispozitive de ascultare extrem de performante, a caror misiune este sa ajute la localizarea cutiilor negre. Cele doua aparate identifica semnalele audio la o adancime de 6100 m. Dispozitivele au fost trimise in Brazilia, unde vor fi amplasate la bordul unor nave franceze ce participa la operatiunile de cautare ale cutiilor negre, care sunt programate sa emita semnale timp de 30 de zile.

In plus, Pentagonul a afirmat ca fragmentele de avion recuperate de navele braziliene si franceze se afla la sud de locul unde avionul a transmis ultimele mesaje, ceea ce sugereaza faptul ca pilotii au intors avionul si au incercat sa-l indrepte spre insulele aflate in regiune.

In ceea ce privesc cauzele prabusirii avionului, oficialii francezi sustin ca senzorii avionului ar fi putut fi acoperiti de gheata, ceea ce inseamna ca pilotii au zburat in interiorul furtunii fara sa fi stiut viteza reala a aparatului.

Iata o cronologie a evenimentelor din ultima saptamana:

1 iunie - Autoritatile pierd contacul cu avionul aflat in zbor deasupra Oceanului Atlantic

2 iunie - Echipele de cautare identifica din aer cateva bucati, despre care ministrul brazilian al apararii sustine ca apartin cursei Air France

3 iunie - Oficialii anunta ca au descoperit mai multe bucati din aparatul Airbus si au observat si o pata de combustibil la suprafata apei

4 iunie - Autoritatile infirma informatiile ca bucatile recuperate apartin aparatului prabusit

6 iunie - Sunt descoperite primele doua cadavre apartinand victimelor zborului AF447, precum si o geanta, un sac de spate si un scaun de avion

7 iunie - Echipele de cautare recupereaza alte 14 cadavre

8 iunie - Este descoperita o bucata importanta din stabilizatorul aparatului