Desi are un singur ales, in urma scrutinului din Suedia, Partidul Piratilor sustine ca isi va face auzita vocea in Parlamentul European, unde va ocupa un fotoliu pentru prima oara de la infiintarea formatiunii politice, in 2006, scrie Le Monde, in editia electronica.

Christian Engstrom, liderul formatiunii, s-a felicitat pentru scorul bun realizat de partidul pe care il conduce (7,1%), promitand ca "va face sa circule mesajul sau atat la Bruxelles, cat si in alte tari europene".

Programul Partidului Piratilor consta in special in sustinerea libertatii si a legalizarii circulatiei schimbului de a fisiere non-comerciale pe Internet.

'Vechii politicieni traiesc departe de tastatura'

"Este vorba despre o fabuloasa recunoastere din punct de vedere politic", a declarat, pentru AFP, Rick Falkvinge, in varsta de 37 de ani, intreprinzator in domeniul IT si cel care a fondat partidul, in ianuarie 2006.

"Aceste voturi nu vin de la 'establishment-ul' politic, de la partidele consacrate. Acest rezultat vine de jos, de la cetateni, si acest lucru este formidabil", a spus el.

"Vechii politicieni nu inteleg importanta libertatilor fundamentale pentru aceasta generatie. Le considera drept o problema izolata, a altora, ei traiesc departe de tastatura calculatorului, nu traiesc conectati", a acuzat Falkvinge.

"Ei ameninta modul de viata al unei generatii care a mers la urne pentru a se apara", crede el.

Acest partid nu este unul extremist, avertizeaza analistii suedezi. De altfel, reprezentantul Partidului Piratilor in PE se va aseza alaturi de liberali sau de ecologisti.

Condamnarea celor de la The Pirate Bay ne-a adus voturi

Inca de la inceputul lui aprilie, Engstrom anuntase intrarea partidului sau in PE. Argumentul sau: condamnarea la inchisoare a responsabililor site-ului The Pirate Bay va aduce voturi pentru Partidul Piratilor.

"Numerosi tineri, de obicei putin interesati de alegerile europene, vor merge la vot pentru a arata cat i-a infuriat condamnarea celor de la The Pirate Bay. Din acest punct de vedere, verdictul tribunalului vine intr-un moment potrivit, a explicat el atunci.

Potrivit unui calcul facut de TorrentFreak, in jur de 200.000 de suedezi au votat pentru Partidul Piratilor.

Dupa recentele scandaluri care au implicat Pirate Bay, partidul a inregistrat o triplare a numarului de membri inregistrati, ajungand la 48.000, adica mai mult decat totalul voturilor primite in 2006.

Partidul isi propune sa reduca abuzurile de putere din partea industriei de divertisment in ceea ce priveste copyrightul, si sa legalizeze file-sharingul pentru uz personal.

Suedia are 20 de locuri in Parlamentul European, insa deocamdata doar 18 cu drept de vot.

Si in Germania exista un Partid al Piratilor, care a primit insa doar un procent din totalul voturilor. Andreas Pop, candidatul lor principal, a declarat ca sunt multumiti de rezultat, mai ales ca aceasta este prima lor participare.