Conservatorii (PPE-DE) sunt majoritari in PE, cu 263-273 de locuri, urmati de socialisti (PES), cu 155-165 de locuri si liberali (ALDE) cu 78-84 de locuri, potrivit primelor estimari ale Parlamentului European, de la ora 23.47, ora Bucurestiului, pe baza datelor furnizate de TNS.

GREENS/ EFA, Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, este a patra formatiune politica in PE, cu 52-56 de locuri, urmata la egalitate de UEN, Grupul Uniunea pentru Europa Natiunilor si GUE/ NGL, Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica, care au obtinut fiecare 33-37 de locuri.

IND/ DEM, Grupul Independenta si Democratie, va avea 15-19 membri, in timp ce restul de 83-89 de locuri sunt detinute de membri altor partide, care nu s-au constitutit intr-un grup politic. Aici sunt reprezentantii partidelor nationaliste sau de extrema dreapta, care probabil vor strange suficienti membri in urma acestor alegeri astfel incat sa reuseasca sa se constituie intr-un grup politic.

Din iulie 2009, toate grupurile politice trebuie sa includa membri din cel putin 7 state membre, iar numarul minim de membri necesari pentru a infiinta un grup politic este stabilit la 25. Pana acum, pentru constituirea unui grup politic era nevoie de 20 de membri din 6 tari.

Parlamentul European are 736 de membri, un numar redus de la 785 de membri cati au existat pana la aceste alegeri.

Componenta Parlamentului European la finalul mandatului 2004-2009

PPE-DE: 288 de locuri

PES: 217 locuri

ALDE: 100 de locuri

UEN: 44 de locuri

Verzii: 43 de voturi

GUE/NGL: 41 de voturiIND/DEM: 22 de locuri

Altii (membri ai partidelor nationaliste, printre altii): 30 de locuri

Ce indica primele estimari?

  • O victorie zdrobitoare a dreptei la nivel european, conservatorii reusind sa obtina aproape tot atatea locuri in PE ca si in mandatul trecut, in conditiile in care numarul total de deputati europeni s-a redus de la 785 de membri la 736, iar britanicii si cehii conservatori au anuntat ca nu se vor afilia la PPE-DE.
  • Desi ocupanti ai locului doi, socialistii par sa piarda un numar semnificativ de locuri in PE.
  • Un castig semnificativ al verzilor, care depasesc GUE/NGL  si care isi multiplica locurile in PE cu mai bine de 10 parlamentari.
  • O puternica ascensiune a partidelor nationaliste sau de exterma dreapta, reflectata in numarul mare de non-afiliati, care erau 30 in mandatul trecut al PE, iar acum sunt 80, probabil suficienti ca sa aiba propriul grup politic.
  • Aparitia probabila a unui nou grup politic, in afara celui de extrema dreapta, care sa fie probabil format din conservatorii britanici si cei cehi.

UPDATE: Componenta PE la ora 04.07, ora Romaniei

PPE-DE: 267 de locuri

PES: 159 de locuri

ALDE: 81 de locuri

GREENS/ EFA: 51 de locuri

UEN: 35 de locuri

GUE/ NGL: 33 de locuri

IND/ DEM:20 de locuri

Altii, neafiliati: 90 de locuri