Un climatolog rus sustine ca incalzirea globala este principala cauza a prabusirii avionului companiei Air France in Oceanul Atlantic. Alexei Kokorin, care lucreaza pentru Programul Climatic al filialei World Wildlife Fund (WWF) din Rusia, a declarat ca "frecventa si severitatea" conditiilor meteo din apropierea locului tragediei au crescut din cauza incalzirii globale. Cursa 447, care plecase de la Rio Janeiro si se indrepta spre Paris, s-a prabusit in ocean luni dimineata, toate cele 228 de persoane de la bord pierzandu-si viata.

"O consecinta a incalzirii globale este aceea ca frecventa si severitatea unor astfel de evenimente (conditii meteo dificile) au sporit. Din pacate, riscul pentru avioane, in special in zonele tropicale de deasupra oceanelor, va fi mai mare. Acest lucru este greu de inteles de catre piloti", a declarat Kokorin pentru Russia Today.

Kokorin a spus ca acest lucru este valabil pentru toate evenimentele meteorologice, nu doar pentru cele din apropierea tropicelor. "Vedem aceleasi fenomene legate de alte evenimente meteo...Suntem martorii unor taifunuri mai puternice decat inainte. Observam cicloane mai puternice din Atlanticul de Nord, care provoaca ploi puternice si inundatii in Europa. Acestea sunt evenimente diferite care au aceeasi cauza: suprafata mai calda a oceanului din cauza incalzirii globale, care este un efect al efectului de sera, produs, din pacate, de catre om", a declarat climatologul rus.

Kokorin a indemnat companiile aeriene sa-si revizuiasca rutele de zbor pentru anumite destinatii 'pentru a minimaliza riscurile".

Pe de alta parte, RT citeaza si experti din industria aeronautica care afirma ca "avioanele moderne pot face fata tuturor fenomenelor cu care sunt incercati de catre Mama Natura".

Aeronava Airbus 330 apartinand Air France a disparut luni dimineata in timp ce se indrepta de la Rio de Janeiro la Paris. Cele 228 de persoane aflate la bord au murit.