In Ucriana a fost dat publicitatii proiectul noii Constitutii, elaborat de Blocul Iulia Timosenko si de Partidul regiunilor, informeaza Gazeta.ru. Documentul prevede demisia de urgenta a lui Viktor Iuscenko si numirea in loc lui a lui Viktor Ianukovici, fara vot popular. Orice alegeri au fost anulate pe o perioada de cinci ani.

Publicatia Zerkalo nedeli a prezentat fotocopiile textului complet al proiectului de amendare a Legii fundamentale a Ucrainei. Cele 43 de pagini au fost puse la dispozitia presei de unul dintre participantii la procesul de negocieri.

Potrivit textului, noua Constitutie inlocuieste alegerile prezidentiale nationale cu alegerea sefului statului in Parlament cu doua treimi din voturi. Prerogativele prezidentiale vor fi oarecum reduse. In primul rand, el nu va mai dispune de parghii de influenta asupra politicii cabinetului, in general asupra proceselor economice din tara.

Presedintele isi pastreaza controlul asupra structurilor de forta, unele din atributiunile sale din sfera politicii externe si dreptul de dizolvare a Parlamentului in cazul in care acesta nu-si poate desfasura normal activitatea.

Printre modificari figureaza, de asemenea, o norma conforma careia deputatii trebuie sa indeplineasca, exercitandu-si dreptul la vot, decizia partidului pe care-l reprezinta, in caz contrar fiind deposedati de mandat.

Una dintre cele mai „insemnate” prevederi – moratoriu asupra desfasurarea de alegeri in Ucraina in urmatorii cinci ani. In aceasta perioada vor fi prelungite prerogativele Radei supreme, a consiliilor locale si a primarilor de orase.