Ministerul rus al Apararii a scos de pe pagina sa de Internet textul referitor la “pretentiile fundamentate” formulate de Hitler in 1939 la adresa Poloniei, scrie Vremea novostei. S-a precizat ca punctul de vedere exprimat de istoricul militar Sergei Kovaliov, potrivit caruia refuzul Varsoviei de a indeplini revendicarile teritoriale ale regimului fascist ar fi constituit motivul real al izbucnirii celui de-al doilea razboi mondial, nu corespund pozitiei oficiale a ministerului.

Purtatorul de cuvant al institutiei, Aleksandr Drobyshevski, a explicat ca articolul a aparut la rubrica „Istorie: impotriva minciunilor si falsificarilor, unde sunt prezentate diferite materiale, inclusiv dezbateri, pe probleme ale istoriei militare. Aceste publicatii, a spus responsabilul ministerului rus al apararii, nu trebuie interpretate drept „punct de parere oficial”.

Drobyshevski a adaugat ca textul lui Kovaliov a fost postat de mult pe site si, prin urmare, nu poate fi privit ca raspuns la lupta proclamata recent de presedintele Dmitri Medvedev impotriva falsificarii istoriei.

"Trebuie sa recunoastem rapiditatea cu care ministerul a reactionat la valva generata la nivelul opiniei publice de articolul cu pricina. Deschiderea unui forum de dezbatei pe pagina oficiala a Ministerului Apararii, una dintre cele mai inchise, prin natura ei, institutii ale puterii, este un evident pas in secolul 21. Este, totusi, de dorit ca toate parerie expuse sa pastreze limitele unui bun simt elementar, astfel incat sa nu se ajunga la astfel de situatii jenante", comenta Vremea novostei.

Intre timp, cine sunt vinovatii in al doilea razboi mondial ramane indubitabil un subiect de aprinse dezbateri in mediile militaro-istorice din Rusia. De exemplu, presedintele Academiei pentru probleme de geopolitica, fostul sef al Directiei de colaborare militara din cadrul Statului Major general al armatei, generalul Leonid Ivasov, este de parere ca „vorbind despre falsificarea istoriei celui de-al doilea razboi mondial si despre rolul Rusiei nu trebuie introduse inexactitati, faptele nu trebuie denaturate. Trebuie pornit de la documente oficial, de la fapte reale. Chestiunea poloneza este si asa destul de complicata, dar sa afirmi ca aceasta tara poarta aceeasi vina ca Germania este absolut incorect”.