Fragmentele recuperate joi de catre marina braziliana nu apartin avionului Air France disparut luni in Oceanul Atlantic, a declarat un purtator de cuvant militar din Brazilia, citat de CNN.

Brigadierul Ramon Borges Cardoso a adaugat ca uleiul descoperit la suprafata apei provine de la un vapor si nu de la avionul Airbus despre care se crede ca s-a prabusit in Oceanul Atlantic.

"Niciun material ce apartinea avionului nu a fost recuperat", a spus oficialul brazilian, care a precizat ca o paleta de lemn recuperata joi nu apartinea avionului Air France.

Ministrul francez al Transporturilor, Dominique Bussereau, a declarat ca ii pare rau ca anuntul facut de autoritatile braziliene s-a dovedit fals si a facut un apel la "prudenta maxima" in legatura cu bucatile descoperite in ocean.

Joi, aviatia militara braziliana anuntase ca a inceput sa recupereze fragmente din aparatul ce efectua cursa Rio de Janeiro-Paris. Anuntul facut vineri de autoritati ridica insa semne de intrebare legate de provenienta altor fragmente, ce n-au fost inca ridicate din ocean. Oficialii se intreaba in prezent daca aceste resturi apartin cu adevarat avionului prabusit, dupa ce joi erau convinsi ca fragmentele ridicate din ocean provin din aparatul companiei Air France.

Aeronava Airbus 330 apartinand Air France a disparut luni dimineata in timp ce se indrepta de la Rio de Janeiro la Paris. Aparatul, care avea 228 persoane la bord, a disparut de pe ecranele radarelor la ora 06:00 GMT.

Joi, o sursa apropiata anchetei a dezvaluit ca exista indicii clare ca avionul s-a dezintegrat in aer avand in vedere distanta de peste 300 de kilometri, dintre fragmentele gasite in ocean, scria Le Figaro. Sub rezerva aparitiei unor noi date, aceste prime elemente sustin ipoteza unei explozii care ar fi afectat avionul in timpul zborului, afirma aceeasi sursa. O asemenea dezintegrare la o altitudine de 10 000 de metri ar putea avea 3 cauze: fie un fenomen meteo extrem de violent, plauzibil in zona de convergenta intertropicala, fie o depresurizare brusca, fie un atentat terorist.