Politisti chinezi in civil au folosit umbrele pentru a impiedica jurnalistii straini sa relateze din Piata Tiananmen din Beijing in ziua in care s-au aniversat 20 de ani de la protestele anti-comuniste. Ziaristi de la CNN, ABC, Al-Jazeera sau BBC au fost inconjurati de oficiali chinezi, care au folosit umbrele pentru a-i impiedica pe cameramani sa filmeze piata din capitala Chinei.

Jurnalistul John Vause de la CNN a fost hartuit de oficiali din serviciile de securitate in timp ce relata despre evenimentele din urma cu 20 de ani. Ofiterii in civili au folosit umbrele pentru a-l impiedica pe cameraman sa inregistreze imagini cu Piata Tiananmen.

Vause a indicat faptul ca ofiterii in civil, care aveau la ei aparate de transmisie-receptie, fac parte din importantul dispozitiv de securitate pus la punct de autoritati pentru a pazi Piata Tiananmen si a impiedica orice eventuala tentativa de comemorare.

Potrivit unui raport al autoritatilor din Beijing, 241 de persoane au decedat, dintre care 36 erau studenti, in cursul represiunii miscarii democratice din 1989, dar autoritatile centrale nu au publicat niciodata un bilant oficial, calificand miscarea drept "rebeliune contra-revolutionara".

Ziaristii de la CNN si Al-Jazeera, impiedicati sa filmeze