Ministerul rus al Apararii a intrat pe neasteptate in batalia "impotriva falsificarii istoriei in detrimentul Rusiei”, lupta proclamata de presedintele Dmitri Medvedev, scrie Vremea Novostei. Ridicandu-se in apararea adevarului istoric, miliarii au explicat ca de declansarea celui de-al doilea razboi mondial de vina a fost nu Germania, ci... Polonia.

Incapatanati, polonezii au refuzat sa indeplineasca revendicarile „fundamentate” ale lui Hitler si sa cedeze fascistilor o parte din teritoriul lor. De aceea au fost cuceriti. Textul „Investii si falsificari in evaluarea rolului URSS inaintea si la inceputul celui de-al doilea razboi mondial”, unde se gaseste aceasta stupefianta afirmatie, a aparut pe situl Ministerului apararii in urma cu cateva zile, precizeaza cotidianul citat.

Materialul este semnat de seful departamentului pentru studierea si cercetarea istoriei militare din cadrul Institutului de resort, sublocotenentul Sergei Kovaliov. De fapt, comenteaza publicatia, ofiterul rus sustine propaganda germana lansata inaintea izbucnirii razboiului. Autorul aminteste, de asemenea, ca pana la incheierea Pactului Molotov-Ribbentrop, URSS a incercat sa creeze un sistem de securitate colectiva in Europa de est, dar nu a avut suficient timp pentru ducerea la indepinire a planului sau.

Comentatorul VN este convins ca tentativele de a acuza Polonia de declansarea razboiului nu sunt decat o noua demonstratie a pozitiei cinice fata de istorie din partea Rusiei. De regula, precizeaza analistul, autoritatile ruse isi aduc aminte de istorie cand trebuie criticati vecinii tarii.