Masacrul din Piata Tiananmen a lasat autoritatile chineze fara glas. Dar gata de actiune. La douazeci de ani de la sangeroasa incercare de contestare a regimului comunist, miscarea studenteasca din 1989 ramane un subiect tabu in China. Sute sau poate mii de manifestanti, in cea mai mare parte tineri, au fost omorati in noaptea de 3 spre 4 iunie, dupa ce tancurile armatei chineze au invadat strazile din Beijing pentru a pune capat celor sapte saptamani de revendicari democratice. Astazi, chinezii stiu ce au de facut: sa nu scoata niciun cuvant despre represiunea dureroasa din Tiananmen. Cat despre scris, nici nu poate fi vorba. Pentru ca cenzura comunista a evoluat in pas cu tehnologia: Twitter, Flickr sau Youtube sunt inexistente in China acestor zile, potrivit Le Monde.

Autoritatile au blocat nu numai platformele de socializare, dar si noul motor de cautare al Microsoft – Bing si Hotmail-ul. Asa se face ca in China anului 2009, singurele dovezi ca s-a intamplat ceva in ziua de 4 iunie se gasesc pe blogurile chineze gazduite in afara tarii; sau in Piata Tiananmen, unde anul acesta politia s-a mobilizat exemplar. Sute de agenti au imprejmuit locul represiunii, blocand accesul in piata, potrivit AFP. Tiananmen este in aceste zile una dintre cele mai supravegheate zone din lume.

Numerosi disidenti au fost scosi din Beijing sau amenintati sa nu iasa din case miercuri, scriu jurnalistii francezi. Qi Zhiyong, unul dintre participantii la represiunea din 1989, a fost scos cu forta din Capitala, dupa ce a refuzat sa plece de bunavoie. „In fiecare zi imi duc fata la scoala cu o masina de politie, dar astazi, dupa ce am condus-o, politia a refuzat sa ma lase sa ies din masina”, a declarat el pentru AFP.

Wu Gaoxing a fost inchis doi ani pentru ca a participat la protestele de acum 20 de ani. Sambata, barbatul a fost ridicat de politisti, spun apropiatii lui. La fel s-a intamplat si in cazul disidentului Bao Tong, dus cu forta intr-o zona muntoasa, saptamana trecuta. Iar cazurile nu sunt deloc izolate. Politia este cu ochii pe toti cei care au participat la ceea ce puterea comunista a numit „rebeliunea contra-revolutionara”.

Asa ca tot ce le mai ramane chinezilor este o forma de protest simbolic. Fostii lideri ai miscarii din Tiananmen, care acum traiesc in strainatate, i-au indemnat pe cei care au ramas acasa sa poarte zilele acestea alb – culoarea doliului in China, scrie Le Monde. Iar Wang Dan, una dintre figurile centrale ale miscarii prodemocrate, mai spera acum doar ca tara sa fie “invaluita in alb”.

IMAGINI DE LA MASACRUL DIN TIANANMEN