Israelul nu planuieste sa bombardeze Iranul, a declarat miercuri ministrul de externe israelian, Avigdor Lieberman, citat de Reuters. Seful diplomatiei de la Ierusalim a incercat astfel sa raspunda informatiilor potrivit carora Israelul va lansa o operatiune militara pentru a distruge programul nuclear al Iranului.

"Israelul nu intentioneaza sa bombardeze Iranul", a afirmat Lieberman, aflat intr-o vizita oficiala la Moscova, dupa ce a fost chestionat in legatura cu amenintarea potentiala pe care o reprezinta Iranul.

"Nu va trebui sa lansam atacuri impotriva Iranului. Israelul este un stat puternic, ce se poate apara singur", a spus Lieberman.

Israelul a amenintat Iranul cu atacuri

Mai multi analisti au afirmat in ultimele luni ca Israelul ar putea ataca instalatiile nucleare ale Iranului, ceea ce va duce la atacuri de represalii din partea guvernului de la Teheran.

Statele occidentale si Israelul acuza Iranul ca incearca sa obtina arma atomica. Teheranul, care se confrunta cu sanctiunile impuse de ONU, dezminte insa aceste acuzatii si sustine ca programul sau nuclear nu are decat scopuri pasnice.

Israelul considera Iranul drept principala amenintare la adresa sa, in conditiile in care presedintele Ahmadinejad a afirmat in repetate randuri ca Statele Unite si Israelul vor disparea de pe lume si si-a exprimat indoiala asupra realitatii amplorii Holocaustului.

Oficialii israelieni au avertizat in cateva randuri guvernul de la Teheran ca va recurge la un atac asupra instalatiilor sale nucleare.

Vara trecuta, aviatia israeliana a desfasurat manevre in Mediterana, nefiind nici acum clar daca exercitiile au reprezentat o repetitie finala pentru un atac asupra Iranului, un avertisment adresat republicii islamiste sau un mod de a forta statele occidentale sa intareasca sanctiunile asupra Teheranului.

De altfel, diferite informatii sugereaza faptul ca Israelul isi intareste capacitatile militare, pe fondul cresterii sentimentului de ingrijorare fata de ambitiile nucleare ale Iranului. Autoritatile israeliene sunt increzatoare ca o lovitura militara va incetini semnificativ capacitatea Iranului de a dezvolta arme nucleare, chiar daca nu va reusi sa distruga definitiv instalatiile nucleare ale Teheranului.

Statul evreu a achizitionat, la inceputul lui august 2008, 90 de avioane F-16I, capabile sa atinga Iranul, si va dispune de inca 11 aparate de acest tip pana la sfarsitul acestui an. De asemenea, a achizitionat doua submarine Dolphin din Germania, capabile sa foloseasca rachete nucleare, pe langa cele trei pe care le detinea deja.