Un membru democrat al Camerei Reprezentantilor a declarat ca "bancile conduc Congresul de la Washington". Collin Peterson, care este presedintele Comitetului pentru Agricultura din Camera, a facut aceste declaratii intr-un interviu publicat luni de New York Times.

"Bancile conduc locul (n.red. Congresul de la Washington). Va spun eu care e problema - bancile dau de trei ori mai multi bani decat urmatorul mare grup. Suma de bani pe care o varsa in politica este enorma", a spus Peterson, recunoscand astfel influenta importanta pe care sistemul bancar-financiar o are in Congresul american.

Peterson a introdus in Congres un proiect de lege care prevede reglementarea tranzactionarii derivatelor, instrumente financiare care au provocat colapsul sistemului financial american. Democratul sustine insa ca politicienii republicani "i-au ingropat" legea.

Anul trecut, Wells Fargo, Citigroup si JP Morgan Chase au primit fiecare cate 25 de miliarde de dolari din fondurile guvernamentale, Morgan Stanley si Goldman Sachs au obtinut cate 10 miliarde de dolari, in timp ce asiguratorul AIG a primit peste 170 de miliarde de dolari.

Potrivit Center for Responsive Politics, cei din sectorul financiar i-au oferit presedintelui Barack Obama sponsorizari in valoare de 69,823,872 de dolari in campania din 2008 pentru Casa Alba, in timp ce senatorul John McCain a obtinut contributii de 60,605,254 de dolari.

New York Times precizeaza ca totalul donatiilor politice facute de angajatii din sectorul financiar, in perioada 2007-2008, a fost de 152 de milioane de dolari. Intr-un singur an, Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan Chase, Bank of America si Credit Suisse au oferit 22.7 milioane de dolari si au cheltuit alte 25 de milioane de dolari pe activitati de lobby.