Un responsabil iranian a acuzat vineri Statele Unite ale Americii ca au recrutat autorii atentatului impotriva unei moschei shiite din orasul Zahedan, care s-a soldat cu moartea a 23 de persoane, relateaza agentia iraniana de presa Fars, citata de AFP.

"Trei persoane implicate in incidentul terorist au fost arestate", a declarat viceguvernatorul provinciei Sistan-Balouchistan.

"Potrivit informatiilor pe care le-am obtinut, acesti suspecti au fost recrutati de America si de agentii 'arogantilor'", a afirmat el.

Un atentat cu bomba a avut loc joi seara, impotriva unei moschei shiite, in perioada rugaciunii de seara. 23 de oameni si-au pierdut viata, in timp ce numarul persoanelor ranite se ridica la 125.

Atentatul s-a produs in timp ce iranienii comemorau moartea lui Fatima Zahra, fiica profetului Mahomed si sotia lui Ali, primul dintre cei 12 imami pe care shiitii ii recunosc drept succesori directi ai Profetului. Fatima Zahra a fost mama imamilor Hassan si Hussein, foarte venerati de shiiti.

Tensiuni religioase

Potrivit agentiei semioficiale Fars, moscheea Amir al-Momenin este al doilea lacas de cult, din punct de vedere al importantei, din Zahedan, capitala provinciei Sistan-Baluchistan, care adaposteste o puternica minoritate sunnita.

Moscheea este, de asemenea, "un loc de adunare pentru shiitii revolutionari", adauga Fars, care precizeaza ca atentatul nu a fost revendicat pentru moment.

Provincia Sistan-Baluchistan, care se invecineaza cu Pakistanul si Afganistanul, este, de mai multi ani, teatrul atacurilor gruparii armate sunnite Jundallah (Soldatii lui Allah), care revendica un grad de autonomie sporit.

Provincia este insa si una dintre principalele rute de tranzit pentru drogurile afgane catre Orientul Mijlociu si tarile occidentale.